Boli vas ISPOD PAZUHA, i zabrinuti ste? Zbog jedne stvari morate HITNO kod svog lekara

Najzena Vesti 05.11.2021 18:15 0

Bol u telu u bilo kom obliku može biti izuzetno alarmantno iskustvo, posebno kada se nalazi u najaktivnijem delu tela. Ali, šta tačno znači kada vas bole pazusi

Boli vas ISPOD PAZUHA, i zabrinuti ste? Zbog jedne stvari morate HITNO kod svog lekara

Shutterstock

Istina je da se bol u pazuhu može pripisati brojnim potencijalnim uzrocima. Međutim, uvek je vredno dvaput proveriti šta je osnovni uzrok bola, jer iako je često bezopasan, može signalizirati mnogo ozbiljnije stanje.

Uglavnom bezazleno

Neki manje ozbiljni uzroci bolova u pazuhu uključuju naprezanje mišića, iritaciju kože usled brijanja tog područja i oticanje na tom području uzrokovano prehladom ili gripom.

Bol u pazuhu takođe može biti simptom brojnih stanja kože, uključujući kontaktni dermatitis, koji može izazvati osip i iritaciju i često je uzrokovan reakcijom na dezodoranse ili deterdžente za pranje veša.

Ostala stanja kože povezana sa bolom u pazuhu uključuju hidradenitis suppurativa, koji može izazvati akne ispod ruku i dovesti do ožiljaka. Otečeni limfni čvorovi takođe mogu doprineti bolu u pazuhu, a stanje je obično znak da se vaše telo bori protiv virusne infekcije, uključujući infekcije uha i zuba, boginje i običnu prehladu.

Kada treba da potražite medicinsku pomoć zbog bola?

Manje čest, ali mnogo ozbiljniji uzrok bola u pazuhu je rak dojke, koji može uključivati bol i oticanje oko pazuha zbog širenja raka na limfne čvorove.

Prema Healthline-u, postoje efikasni načini za lečenje manje ozbiljnih bolova u pazuhu kod kuće.

Ako je bol izazvan problemima vezanim za mišiće, savetuje se nanošenje leda na to područje i odmaranje ruke nekoliko dana. Kada bol počne da jenjava, nanošenje toplih obloga na to područje i lagana istezanja takođe mogu pomoći da se ublaži bilo kakva dalja nelagodnost.

 

Ako bol u pazuhu ne prestane, uvek se savetuje da potražite medicinsku pomoć. Kada posetite lekara zbog ove vrste bola, lekar će najverovatnije pregledati pazuh i pitati o svim dodatnim simptomima koje ćete možda morati da odredite osnovni uzrok.

Za bakterijske infekcije koje izazivaju bol u pazuhu, lekar može da prepiše antibiotike, dok će virusne infekcije koje izazivaju bol u tom području uglavnom vremenom nestati.

Komentari (0)
Loading