Kardiohirurg 20 godina proučavao STOGODIŠNJAKE: Došao je neverovatnog OTKRIĆA i izbacio JEDNU namirnicu iz upotrebe

Vesti 04.01.2023 07:30 0

Istraživač Dan Betner odlučio je da se odrekne jedne namirnice, nakon što je posle dve decenije otkrio tajnu stogodišnjaka.

Kardiohirurg 20 godina proučavao STOGODIŠNJAKE: Došao je neverovatnog OTKRIĆA i izbacio JEDNU namirnicu iz upotrebe

Shutterstock

Svi bismo voleli da znamo tajne stogodišnjaka. Dobijali smo brojne savete, od zdrave ishrane do recepta koji je podrazumevao isključivo čokoladu i vino. Istraživač Dan Betner je 20 godina proučavao stogodišnjake, u želji da sazna sve njihove navike. Bazirao se na plave zone, područja u kojima ljudi žive najduže i najzdravije.

Njegova nova knjiga pod nazivom "The Blue Zones American Kitchen: 100 Recipes to Live to 100" fokusira se na jela koja kriju zaboravljene tajne dugovečnosti. Prema njegovim rečima, kuhinje u plavim zonama se uglavnom baziraju na namirnicama biljnog porekla. Takođe, sadrže puno ugljenih hidrata, dok meso i prerađena hrana ne postoje.

Dan je uglavnom jeo meso i krompir, kao i većina Amerikanaca. Kada je čuo iskustvo jednog kardiohirurga, istraživač je odmah odlučio da se odrekne mesa.

- Tokom intervjua koji smo radili, kardiohirurg je opisao svoja iskustva operisanja pacijenata koji su se hranili biljnom hranom. Istakao je da su njihove arterije bile zdrave i savitljive. Nasuprot tome, primetio je da su arterije mesojeda toliko začepljene naslagama holesterola, da je imao osećaj da su hrskave - prisetio se Betner.

Od tada je prošlo 10 godina i Batner već deceniju jede namirnice biljnog porekla. Objasnio je da je sada ubeđen da takva ishrana donosi više koristi, toliko da je meso potpuno isključio iz nove knjige recepata. Čak i ako bi to možda smanjilo prodaju, Dan nije mario.

- Bio sam pod velikim pritiskom da uključim meso u knjigu. Izdavač mi je rekao da većina Amerikanaca neće kupiti knjigu ako u njoj nema mesa, ali nisam to učinio - dodao je istraživač, ističući da je sada siguran da ova ishrana doprinosi dugovečnosti.

- Težite uglavnom hrani biljnog porekla i neka bude ukusna. Ne morate u potpunosti da izbacite meso iz ishrane kako biste imali koristi od jedenja više biljaka. Savetujem da naučite da kuvate povrće tako da ono bude bogato i ukusno jelo i tada nećete morati da se oslanjate na meso, sir ili maslac - poručio je.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

 
Komentari (0)
Loading