Iako banane ljudi najčešće drže u posudama sa drugim voćem, to možda i nije najbolji način njihovog skladištenja. Stručnjak za ishranu dr Tamika Sims tvrdi da bi banane trebalo staviti u frižider kad su zrele.
– Mogu se držati na kuhinjskom pultu dok ne sazru, a onda ćete im stavljanjem u hladnjak produžiti trajnost dok kora ne pocrni – rekla je doktorka.
Prema njenom mišljenju, kad je banana zrela, možete je staviti u kesicu za zamrzivač, pa i zamrznuti i onda će trajati do mesec dana.
– Banane se ne drže u frižiderima u prodavnicama. Ako ih prerano stavite u frižider, to može da doprinese da imaju gorak ukus, promene boju i ne sazru – navodi Ministarstvo poljoprivrede SAD.
Ako je kora banane oštećena, najbolje je baciti je, napominju američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti.
– To bi moglo da znači da je pokvarena, kao i da je voće možda kontaminirano mikrobima. Takođe bacite bananu koja je crna, previše mekana ili ima neprijatan miris – dodali su.