Dobra je vest da postoji način kako da na vreme primetite da li je krompir pokvaren i to samo jednim pogledom!
Miris
Ovo povrće sadrže toksin solanin koji se nalazi u vrstama poput krompira, paradajza i patlidžana. Može se prirodno pojaviti u bilo kojem delu biljke, uključujući lišće i plodove. Ako ga konzumirate u malim količinama nije nužno da će se nešto desiti.
Međutim, postoje dva uobičajena znaka koja će vam otkriti da je krompir zabranjen za jelo, a to je gorak miris i kora koja je mestimično zelena.
Zelena boja može biti znak da je prisutan solanin, a krompir koji trune ima jak miris, a osoba koja ga udiše ne može da proceni da li je udahnula previše solanina, objašnjavaju stručnjaci sa univerziteta Mičigen.
Previše solanina je opasno po zdravlje
Međutim u slučaju da unesete previse solanina, može doći do ozbiljnih zdravstvenih posledica. Za ovaj toksin se zna da može uzrokovati gastrointestinalne probleme, pa čak i smrtni ishod!
Nepravilno skladištenje
Prema pisanju stručnjaka, problem se javlja kada je krompir predugo izložen svetlosti, bez obzira da li je prirodna ili veštačka, a upravo ona može da podstakne toksičnost, pa je najbolje čuvati ih u papirnatim kesama na tamnom mestu. Dok ćete uklanjanjem zelenih delova krompira odstraniti nešto solanina, kao i kuvanjem, možda to nije dovoljno da sprečiti probleme.
Ako ih čuvate predugo na tamnom mjestu, može se dogoditi isto pa ako osetite neprijatan miris iz prostorije gde stoji krompir, pre nego ga očistite dobro provetrite prostoriju.