Ova promena na ZUBIMA je prvi simptom dijabetesa: Ako je primetite, odmah posetite LEKARA

K.Ć. Vesti 21.11.2022 11:49 0

Postoje mnogobrojni simptomi dijabetesa, a jedan od uočljivijih primećuje se na zubima

Ova promena na ZUBIMA je prvi simptom dijabetesa: Ako je primetite, odmah posetite LEKARA

Shutterstock

Na ovaj simptom posebno morate da obratite pažnju, a reč je o obliku poremećaja metabolizma kostiju, koji se u velikoj meri odražava na zdravlje zuba.

Prema poslednjem istraživanju, oko polovine pacijenata s dijabetesom će doživeti osteoporozu, a često će se javiti upravo s primetnim promenama na zubima.

Pormećaj metabolizma kosti je čest kod osoba sa dijabetesom, pa će uticati na oko 50 odsto pacijenata, a jedna studija od prošle godine pokazala je kako je veliki broj pacijenata sa dijabetesom doživeo gubitak zuba.

Stručnjaci koji su sproveli istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Endocrinology upozoravaju da kako kost oko zuba erodira, zubi mogu postati opušteni ili čak ispasti, a sve kao posledica dijabetesa. Simptomi koji se još mogu javiti su osetljivost zuba i kosti, te su veće šanse da će doći do frakture, a stručnjaci smatraju da se radi o glavnom razlogu za gubitak zuba kod odraslih osoba.

Osobe koje imaju dijabetes moraju da paze i na druge promene u usnoj duplji koje su povezane sa ovim stanjem - posebno parodontopatija ili bolesni desni, koji će doprineti gubitku zuba.

- Epidemiološke studije su potvrdile kako je dijabetes često uzrok paradentoze i smatra se šestom najčešćom komplikacijom dijabetesa - ističu autori studije i dodaju kako u poređenju sa osobama koje imaju normalan nivo šećera u krvi, osobe sa dijabetesom mogu da razviju teži oblik parodontopatije, a stanje se brzo razvija.

I na ove simptome obratite pažnju

Iako se gubitak koštane mase često povezuje s kasnim stadijumima bolesti ili lošom kontrolom dijabetesa, stručnjaci tvrde kako su promene u usnoj duplji često rana faza problema s kostima povezanih sa dijabetesom.

"Osobe koje imaju dijabetes, posebno oni s tipom 1, imaju lošiji kvalitet koštane mase i kod njih dolazi do povećanog rizika od preloma. Osobe koje ne brinu dobro o svom stanju ili već dugo pate od dijabetesa imaju najveće šanse da će doći do preloma kosti", piše na stranicama Nacionalnog instituta za osteoporozu, a prenosi Objektiv.

Ako mislite da promene koje primećujete imaju veze sa dijabetesom, savet je da se odmah obratite lekaru. Ako ranije otkrijete šećernu bolest i odgovarajuće je lečite, možete da sprečite ili odložite nastanak hroničnih komplikacija.

Komentari (0)
Loading