Sa ovih PET namirnica OJAČAJTE kosti: Prirodnim putem do zdravlja - JOGURT je obavezan!

Najžena.rs Vesti 26.10.2021 16:02 0

Kalcijum je ključan za zdravlje i dugovečnost kostiju, i ukoliko vodimo računa o ishrani možemo u mnogome da pomognemo svom organizmu

Sa ovih PET namirnica OJAČAJTE kosti: Prirodnim putem do zdravlja - JOGURT je obavezan!

Shutterstock

Kalcijum je najzastupljeniji mineral u ljudskom telu.Većina kalcijuma se nalazi u kostima i zbog toga je najpoznatiji kao zaštitnik od osteoporoze. Osim što održava gustoću i čvrstoću kostiju, izgrađuje i zube, a učestvuje i u mnogim drugim vitalnim funkcijama.

Baš zbog toga je važno da u svoju ishranu ubacite i namirnice bogate kalcijumom:

Jogurt

Čaša nemasnog jogurta dnevno sadrži oko 450 miligrama kalcijuma, a to je oko 42 odsto preporučene dnevne potrebe za tim mineralom, dok čaša nemasnog mleka sadrži oko 300 miligrama kalcijuma.

Tvrdi sirevi

Oni su odličan izvor kalcijuma, ali konzumirajte ih oprezno. Naime, oni sadrže i veći udeo masnoće pa preterivanje sa sirevima nije preporučljivo, napominju nutricionisti.

Sojino brašno

Kao i tofu, na primer, odličan je izvor kalcijuma. Jedna porcija tvrdog tofua sadrži oko 250 miligrama kalcijuma, pa čak i ako niste vegetarijanac nije naodmet da razmislite o tome da meso ponekad zamenite tom namirnicom.

Riba

Od svih vrsta morske ribe, kao najbolji izbor ističu se sardine koje možemo da jedemo i s kostima (papaline ili one iz konzerve), i sa njima dobijamo dodatnu dozu kalcijuma.

Sušeno voće

Najbolji izbor su smokve i urme. Među semenkama posebno su korisne sezamove, dok je za obnovu kalcijuma u organizmu korisno da kombinujete sve orašaste plodove.

Komentari (0)
Loading