Kalcijum je najzastupljeniji mineral u ljudskom telu.Većina kalcijuma se nalazi u kostima i zbog toga je najpoznatiji kao zaštitnik od osteoporoze. Osim što održava gustoću i čvrstoću kostiju, izgrađuje i zube, a učestvuje i u mnogim drugim vitalnim funkcijama.
Baš zbog toga je važno da u svoju ishranu ubacite i namirnice bogate kalcijumom:
Jogurt
Čaša nemasnog jogurta dnevno sadrži oko 450 miligrama kalcijuma, a to je oko 42 odsto preporučene dnevne potrebe za tim mineralom, dok čaša nemasnog mleka sadrži oko 300 miligrama kalcijuma.
Tvrdi sirevi
Oni su odličan izvor kalcijuma, ali konzumirajte ih oprezno. Naime, oni sadrže i veći udeo masnoće pa preterivanje sa sirevima nije preporučljivo, napominju nutricionisti.
Sojino brašno
Kao i tofu, na primer, odličan je izvor kalcijuma. Jedna porcija tvrdog tofua sadrži oko 250 miligrama kalcijuma, pa čak i ako niste vegetarijanac nije naodmet da razmislite o tome da meso ponekad zamenite tom namirnicom.
Riba
Od svih vrsta morske ribe, kao najbolji izbor ističu se sardine koje možemo da jedemo i s kostima (papaline ili one iz konzerve), i sa njima dobijamo dodatnu dozu kalcijuma.
Sušeno voće
Najbolji izbor su smokve i urme. Među semenkama posebno su korisne sezamove, dok je za obnovu kalcijuma u organizmu korisno da kombinujete sve orašaste plodove.