Dobro pogledajte u NOKTE: Ako uočite ovu PROMENU odmah se javite lekaru

K.Ć. Vesti 06.10.2022 11:20 0

Ako primetite da vam se pojavljuju bele mrlje na noktima, nemojte da ih ignorišete

nokti

Shutterstock

U većini slučajeva razlog nije zabrinjavajući, kao što je na primer, nedostatak vitamina, ali u pojedinim slučajevima to može da bude signal ozbiljnih zdravstvenih problema.

Doktor Spenser Krol, dermatolog, navodi kako da je izuzetno važno da lekar prilikom pregleda pogleda i kako izgledaju nokti pacijenta. Ukoliko se primeti pojava belih fleka na noktima, bilo bi dobro uraditi detaljnije analize.

Leukonihija je naziv za pojavu belih fleka i linija na noktima, a može se raditi o bezopasnoj promeni ili o veoma opasnoj bolesti.

Evo što sve može biti uzrok ove pojave:

Trauma nokta

Ako ste udarili noktom o nešto tvrdo, mogu se razviti bele mrlje na noktu, a ponekad je potrebno malo više vremena da promena nestane. Ipak, ako vam se čini da predugo ne prolazi, obratite se lekaru.

Gljivice

Gljivična infekcija noktiju spada među dugotrajnije i upornije infekcije, a karakteriše ju promena boje nokta (koji postaje beličasta, žućkast ili smećkast).

Manjak vitamina i minerala

Manjak vitamina D, kalcijuma i cinka može uzrokovati ovaj problem, a kako se poslednjih godina sve češće pacijenti javljaju s manjkom vitamina i minerala u organizmu, on savetuje da se uradi kontrola krvne slike pre svega kako bi se utvrdilo da li je to glavni problem, ili ipak nešto ozbiljnije.

Osim ovih bezopasnijih stanja, promena na noktima može da ukazuje i na neke teže komplikacije, kao što su:

Retko, ali bele mrlje na noktu mogu biti simptom nekog ozbiljnijeg stanja, poput autoimunih bolesti, bolesti srca ili bubrega. Krol savetuje da dobro posmatrate stanje orgnizma i koliko su dugo fleke prisutne.

Ukoliko se pored njih jave i simptomi poput kratkoće daha, bola u grudima i natečenih zglobovi, obratite se lekaru.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading