Prema studijama National Library of Medicine, aktivno konzumiranje belog luka opušta krvne sudove i smanjuje krvni pritisak. Veoma je efikasan u snižavanju nivoa holesterola (LDL).
Jača imuni sistem i koristan je za lečenje infekcija. Zdrav je , ima neverovatan ukus, lako se kombinuje sa različitim jelima.
Ako se jede sirov, izaziva neprijatan zadah i gorušicu, međutim to najviše zavisi od telesne hemije pojednica. Međutim, koliko je zdrav, toliko može da prouzrokuje zdravstvene probleme!
Ne bi trebalo da ga kombinujete sa sledećim terapijama:
- Beli luk ima prirodna antikoagulantna svojstva i ne treba ga kombinovati sa lekovima za antikoagulaciju - lekovi koji se koriste za lečenje problema sa cirkulacijom, razređuju krv i time sprečavaju staranje ugrušaka. U suprotnom može da dođe do krvarenja.
- Ako uzimate bilo kakve lekove, ne bi trebalo da uzimate beli luk bez prethodne konsultacije sa lekarom.
- Ukoliko imate problem sa jetrom i uzimate terapiju, beli luk može umanjiti efikasnost iste.
- Osobe sa osetljivim stomakom trebale bi da izbegavaju beli luk, jer je težak za varenje.
- U toku trudnoće ili dojenja, uzimanje belog luka kao lek nije preporučljivo.
- Ukoliko imate normalan ili nizak krvni pritisak, ne bi trebali da jedete svakodnevno beli luk. Pritisak bi mogao još više da se snizi i izazove komplikacije.
BONUS VIDEO