One su SLATKE i čuvaju nas od prehlade: Evo zašto treba jesti čudotvorne MANDARINE SVAKOG dana

Vesti 14.10.2021 09:29 0

Ako imate problema sa varenjem - povećajte unos mandarina. Ova voćka pomažu čak i kod stresa jer opuštajuće deluju na nervni sistem, a ako imate problema sa bolnim grčevima u respiratornom sistemu - u mandarinama leži lek

One su SLATKE i čuvaju nas od prehlade: Evo zašto treba jesti čudotvorne MANDARINE SVAKOG dana

pixabay

Bogate vitaminom C, štite naš imunitet u sezoni prehlada, pomažu nam u održavanju vitke linije i pritom su veoma ukusne.

1. Mandarina za vitku liniju

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična narandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe, te kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe.

2. Snižava loš holesterol

Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranljiva jedinjenja koja efikasno snižavaju "loš holesterol", objavljeno je u časopisu "Diabetes".

3. Sprečava gojaznost

Naučnici sa Unoverziteta "Western Ontario" otkrili su da hranljiva materija skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa dva i ateroskleroze. Reč je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

4. Idealne za pripremu obroka

Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svežim voćnim salatama. Sok mandarine možete da koristite i u pripremi jela od testenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete da koristite i u pripremi jela s piletinom ili ribom.

5. Može i na kožu

Od mandarina možete da napravite i masku za lice za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite četiri kriške madnarine, odstranite semenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite da deluje 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete da koristite dva puta nedeljno ako imate masnu kožu ili jednom nedeljno ako imate suvu i normalnu kožu.

6. Popravlja raspoloženje

Verovali ili ne, mandarine mogu da poprave vaše raspoloženje, tvrde iz Klinike "Mayo". Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i teskobe. Ako imate loš dan i želite da se osećate opuštenije, pokušajte s mandarinama!

7. Teže mandarine su bolje

Kod kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka, prenose mediji. Kako ne bi izgubile vredne nutrijente, mandarine držite podalje od direktnog svetla. Konzumirajte ih svakako u roku od sedam dana od dana kupovine.

Komentari (0)
Loading