Ove NAMIRNICE vam razaraju ORGANIZAM: Hrana koju svi JEDEMO povećava RIZIK od RAKA, na neke stvari ne bismo nikada pomislili

Vesti 03.09.2022 10:40 0

Nova studija je otkrila da ultra-obrađena hrana, uključujući popularne grickalice i slatka pića, može da poveća rizik od raka debelog creva.

Ove NAMIRNICE vam razaraju ORGANIZAM: Hrana koju svi JEDEMO povećava RIZIK od RAKA, na neke stvari ne bismo nikada pomislili

Shutterstock

Istraživači iz SAD su ispitali podatke iz tri zdravstvene studije koje su uključivale više od 46.000 muškaraca i skoro 160.000 žena, koje su praćene 24 do 28 godina. U tom periodu identifikovano je 3.216 slučajeva raka debelog creva.

Prema istraživačima, rizik od ovog stanja povećava konzumacija bezalkoholnih pića, upakovanih grickalica, hleba, kolača i kesa, kao i slatkiša i margarina i prethodno obrađenih gotovih jela. Žene koje su konzumirale najveće količine gotove hrane imale su 17 odsto veći rizik od raka debelog creva u poređenju sa onima u grupi sa najmanjom potrošnjom.

Muškarci koji su konzumirali najveće količine gotovih jela koja sadrže meso ili morske plodove takođe su bili u većem riziku od raka debelog creva. Studija je pokazala da muškarci koji piju najviše pića zaslađenih šećerom imaju 21 odsto veću verovatnoću da obole od raka debelog creva od onih koji su pili najmanje. „Visoka potrošnja ultra-obrađene hrane i kod muškaraca i kod žena bila je povezana sa povećanim rizikom od raka debelog creva“, zaključuje se u studiji objavljenoj u British Medical Journalu. Ultra-obrađena hrana sadrži sastojke koje inače ne dodajemo kada kuvamo domaću hranu, kao što su hemikalije, boje, zaslađivači i konzervansi. Primeri takve hrane su hleb, unapred upakovana jela, žitarice za doručak, kobasice, peciva, keksi, kolači, čips, bezalkoholna pića i voćna pića.

Komentari (0)
Loading