Brzi TEST od dve sekunde: Proverite da li ste dovoljno HIDRIRANI ili ste DEHIDRIRALI

Vesti 13.08.2022 17:00 0

Brzi test koji mnogo znači

Voda

Shutterstock

Kada je letnje vreme u pitanju, svima nam je poznato da je veća količina vode potrebna, kako bi naš bi ostali hidrirani tokom celog dana. 

Na TikToku pojavio jednostavan test kože kojim se lako može proveriti dobija li naš organizam dovoljno tečnosti. Video je objavio lekar Karan Rangarajan, hirurg u Nacionalnoj zdravstvenoj službi u Velikoj Britaniji. U snimku se vidi osoba koja stiska kožu iznad zgloba prsta kako bi utvrdila koliko je hidrirana ili dehidrirana.

- Ovo je poznato kao test štipanja kože. Što ste više hidrirani, to će vaša koža biti elastičnija i ona će se odmah nakon štipanja oporaviti. Ako ste dehidrirani, koža gubi elastičnost i potrebno je neko vreme da se vrati u normalu - rekao je dr Rangarajan u videu.

Brzi TEST od dve sekunde: Proverite da li ste dovoljno HIDRIRANI ili ste DEHIDRIRALI

Pixbay

 

Test štipanja kože prilično je siguran i nema štete, ali, budući da to nije najpreciznija metoda, rezultate treba uzeti s rezervom i koristiti s drugim identifikatorima dehidracije.

Elastičnost kože smanjuje se i recimo kod starijih ljudi, bez obzira na status hidratacije. Koži starije osobe može trebati oko 20 sekundi da se oporavi, čak i ako nije dehidrirana. Takođe, kod bolesnika s malim volumenom krvi test štipanja kože takođe može imati smanjenu tačnosi.

- Ne vidim štetu u korišćenju ovog testa kao jednog načina procene hidratacije - rekla je nutricionistkinja Ketrin Pajper.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading