Omiljeno LETNJE voće snižava PRITISAK: Najvažnije je da ga jedete na PRAZAN stomak, jer samo tada ima NAJBOLJI efekat na KRVNE SUDOVE

J.V. Vesti 07.07.2022 11:01 0

Ovo voće je prepuno kalijuma, a on je ključni mineral koji utiče na regulaciju krvnog pritiska

Omiljeno LETNJE voće snižava PRITISAK: Najvažnije je da ga jedete na PRAZAN stomak, jer samo tada ima NAJBOLJI efekat na KRVNE SUDOVE

Shutterstock

Dinja je nezaobilazno voće svakog leta. Osim što je preukusna, prepuna je vitamina C, B i A, kao i kalcijuma,magnezijuma, fosfora, gvožđa, bakra i mangana. Sadrži i tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu.

Ipak, ono što je najvažnije za sve ljude koje imaju hipertenziju, je to što dinja sadrži kalijum, kjučni mineral za regulaciju krvnog pritiska.

Prema podacima "Američke asocijacije za kardiovaskularne bolesti", kalijum iz dinje snižava krvni pritisak tako što umanjuje efekat natrijuma i "opušta" krvne sudove. 

Naime, kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak. Kalijum je potreban i za regulisanje ravnoteže vode, kiselo-bazne ravnoteže i neuromuskularne funkcije, a takođe igra važnu ulogu i u prenosu električnih impulsa do srca. Unos kalijuma povezan je i sa smanjenim rizikom od šloga i gubitka mišićne mase. Ovaj mineral čuva gustoću kostiju i sprečava nastanak bubrenog kamenca.

Ono što je takođe prednost konzumiranja dinje u letnjim danima, jeste činjenica da ona spada u lako varljivu hranu, a zbog obilja vlakana i vode sprečava zatvor i pomaže u regulaciji probave, zdravlju probavnog trakta i izbacivanju toksina iz creva. Preporučuje se da se jede na prazan želudac i pre nekog drugog obroka. 

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading