Da li vam VRAT izgleda ovako? To može ukazati na OZBILJNA OBOLJENJA, koji dovode i do smrtnog ishoda

K.Ć. Vesti 23.06.2022 10:22 0

Pažljivo posmatranje vrata omogućava dijagnozu različitih vrsta bolesti

vrat

Shutterstock

Pokazuje, između ostalog, sindrom policističnih jajnika, srčanu insuficijenciju ili tumor na arteriji. Kako prepoznati bolesti vidljive na vratu?

Zatamnjenje kože

Tamna ili crna koža na vratu može biti posledica izlaganja suncu. Međutim, ako se pojavi u situaciji kada se izlaganje sunčevoj svetlosti može isključiti, to može biti znak specifičnog zdravstvenog stanja.

Kada koža na vratu potamni, to može da bude simptom sindroma policističnih jajnika (PCOS) , insulinske rezistencije , a takođe i dijabetesa . Acanthosis nigricans, kako se ovaj simptom naziva, takođe čini kožu tvrđom i na dodir podseća na svilu. U retkim slučajevima, ovaj simptom može ukazivati na tumor u želucu ili jetri.

Vidljive vene i pulsiranje

Kada vrat počne da pulsira ili vene jasno pulsiraju, to može biti znak visokog krvnog pritiska . Ovo zauzvrat dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posledica kao što su bolesti srca, bubrežne bolesti i ishemijski moždani udar .

Povećani limfni čvorovi

U predelu vrata ima preko 100 limfnih čvorova. To su male grudvice koje se ne vide svakodnevno. Kada limfni čvorovi postanu otečeni i osetljivi, oni mogu biti znaci upale u vašem telu. To je simptom tipičan za prehladu, grip, ali i, na primer, bolest zuba.

Ako osetite malu kvržicu u vratu, verovatno je to samo uvećani limfni čvor . Ako nije zaista veliko, ne bi trebalo da bude razlog za zabrinutost. Značajno uvećani limfni čvorovi, kao i prateći simptomi kao što su:

  • gubitak težine kod ljudi koji ne prate dijetu
  • promena glasa u poslednjih nekoliko nedelja (naročito promuklost )
  • noćno znojenje
  • otežano gutanje
  • zadihanost
  • hroničnog umora
  • modrice koje se pojavljuju bez razloga
  • iskašljavanje krvi
     

Otok na vratu

Zadebljanje u vratu, posebno u kombinaciji sa simptomima kao što su otežano gutanje ili promuklost, može biti znak da se razvila upala štitne žlezde. Ovo se, pak, dešava kada je ova žlezda nedovoljno aktivna ili upaljena. Određeni lekovi takođe mogu biti odgovorni za formiranje kvržice.

Bolesti štitne žlezde pogađaju sve više Srba. 

Široki vrat

Ako vam je vrat prevelik (43 cm ili više kod muškaraca i 40 cm ili više kod žena), možda ćete biti izloženi posebnom riziku od razvoja apneje u snu. To je kada postoje ciklične pauze u disanju od najmanje 10 sekundi. Nelečena apneja dovodi do srčanih oboljenja, hipertenzije, pospanosti, poremećaja pamćenja i pažnje, a kod muškaraca i do impotencije .

BONUS VIDEO


 
Komentari (0)
Loading