Iako prija, može da bude opasna: Kako čaša HLADNE vode utiče na organizam i kome se NIKAKO ne preporučuje

K.Ć. Vesti 16.06.2022 15:05 0

Nema ništa lepše od hladne vode tokom vrućina

Iako prija, može da bude opasna: Kako čaša HLADNE vode utiče na organizam i kome se NIKAKO ne preporučuje

unsplash.com

Odličan je način da se rashladite, ali i utolite žeđ. Međutim, možda niste znali da hladna voda i te kako može da bude opasna.

Penzije uskoro veće za više od 5.500 dinara; minimalac ide i do 40.000

Hladna voda dodatno slabi već oslabljen imunitet, sužava krvne sudove i agresivno deluje na zubnu gleđ. Osetljivost zuba na hladnu vodu često je posledica oštećenja gleđi ili desni, usled agresivnog pranja zuba, taloženja plaka, karijesa kada je osetljivost zuba na hladne ili vruće napitke pojačana.

Kako hladna voda deluje na organizam?

Hladna voda je uvek ukusnija jer njena niska temperatura može da “zamaskira” loš ukus. I pored dobrih svojstava vode koja važi za jedno od najzdravijih pića, konzumacija hladne vode može stresno da deluje na organizam, izazove respiratore poteškoće, zgruša i oteža izbacivanje sluzi.

Upotreba hladne vode može da izazove glavobolju, prehladu, probleme sa želucem, gutanjem hrane.

Studija iz 2001. Odeljenja za neuronauku u Univerzitetskoj bolnici u Upsali u Švedskoj, otkrila je da je 7,6 odsto žena imalo simptome glavobolje posle konzumacije 150 ml ledeno hladne vode.

S druge strane, otkriveno je i to da konzumiranje hladne vode može da pogorša simptome ahalazije (stanje koje se karakteriše poteškoćama u prolasku hrane iz jednjaka u stomak) kao što su otežano gutanje i bolovi u grudnom košu.

Konzumacija hladne vode u stanju toplotne iscrpljenosti može da aktivira vagusne nerve (u jednjaku i želucu koji kontrolišu nevoljnu aktivnost) i uzrokuje gubitak svesti.

1. Slabi imunitet

Ispijanje hladne vode može oslabiti imunski sistem i umanjiti mogućnost tela da se izbori sa bakterijama i virusima.

Konzumacija hladne vode deluje na zube, krvni pritisak, grlo, respiratorni sistem, nerve, stomak, digestivni i imuni sistem.

2. Umanjuje broj otkucaja srca

Pojedina istraživanja tvrde da hladna voda može umanjiti broj otkucaja srca. Konzumacija hladne vode posle 22 minuta dovodi do povećanja vrednosti krvnog pritiska.

3. Izaziva probleme s probavom

Hladna voda može otežati gutanje hrane i problema sa probavom. Kod osoba koje već imaju stomačne probleme, može doći do aktiviranja problema posle konzumacije hladne vode.

4. Sužava krvne sudove

Nema dovoljno studija koje su izučavale uticaj hladne vode na visok krvni pritisak, ali neka istraživanja ističu da hladna voda sužava krvne sudove, sprečava dotok krvi u ekstremitete i dovodi do povećanja krvnog pritiska.

Ima nalaza koja tvrde da konzumacija 300 ml vode, tempetrature 4 stepena Celzijusa, za 22 minuta kod zdravih osoba uslovljava porast dijastolnog (donjeg) krvnog pritiska za 3 mmHg.

Dijastolni krvni pritisak dovodi se u vezu sa pojačanim rizikom od srčanih oboljenja.Neke studije sugerišu da bi hladna voda ili voda sobne temperature mogla da podigne i reguliše nizak krvni pritisak.

Ko ne bi trebalo da pije hladnu vodu?

Hladna voda preporučuje se sportistima, deci sa prekomernom težinom, osobama sa multiplom sklerozom i pacijentima sa hipotenzijom (niskim krvnim pritiskom). Fizička ili sportska aktivnost povećava telesnu temperaturu i uzrokuje umor. Konzumacija hladne vode, s druge strane, smanjuje temperaturu tela.

Smatra se da deca sa prekomernom težinom konzumiranjem hladne vode dodatno troše energiju i time utiču na gubitak kilograma, zbog čega je njima i preporučljivo da piju hladnu vodu.

Starije osobe i bebe ne bi trebalo da piju hladnu vodu, jer se veruje, da njihov imuni sistem može burnije da reaguje na hladnu vodu.

Komentari (0)
Loading