Stari Sloveni su verovali da je ovaj čaj najmoćniji lek: Snižava krvni pritisak, pomaže kod malokrvnosti, čisti krv i bubrege, ali samo ako ga spremate na poseban način

K.Ć. Vesti 12.06.2022 12:00 0

Verovalo se i da lipa čuva od zla i uroka pa su zato ljudi gradili kuće kraj njih

Stari Sloveni su verovali da je ovaj čaj najmoćniji lek: Snižava krvni pritisak, pomaže kod malokrvnosti, čisti krv i bubrege, ali samo ako ga spremate na poseban način

Shutterstock

Za čaj od lipe koriste se njeni cvetovi. Lekovitost čaja od lipe je izrazito velika, a o tome govori i istorija Slovena koji su lipu izrazito poštovali. Dokazana lekovita svojstva lipe su: snižava krvni pritisak, izuzetno dobar za ublažavanje bolova pri mokrenju, pospešuje izbacivanje znoj i mokraću, pomaže kod malokrvnosti, vodene bolesti, čisti krv i bubrege.

Čaj je izuzetno dobar za prehlade, kod gripe i kod bolesti disajnih organa, leči od hroničnog i grčevitog kašlja, protiv grčeva, za umirenje (opušta napete živce i daje dobar san), leči od padavice, sprečava upalu pluća, leči od peska u bubregu, uklanja bore i pege s kože lica, sprečava opadanje kose, opekotine i rane dobro je ispirati i oblagati čajem, pospešuje stolicu.

Nnajvažnije je znati kako se priprema čaj.

1. Klasičan način pripreme čaja od lipe – Ukoliko na uputstvu na pakovanja nije drugačije naznačeno, kaščicu biljke ili filter kesicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni čaj.

2. Za lipin čaj koji opušta živce i daje dobar san, pravi se na sledeći način: kuvajte 1 litar vode dok ne počne da kipi, stavite 10 – 20 g cveta lipe, prelijte cvet s ključalom vodom, ostavite 5 – 10 minuta, procedite čaj, nakon toga možete da počnete sa ispijanjem čaja s tim da se ovaj čaj pije tri puta dnevno po 1 šoljicu, a ostatak tokom dana umesto vode.

3. Čaj od lipe protiv proliva: Kuvajte 1/2 litra vode dok ne počne da kipi. Napravite mešavinu od: 30 g cveta lipe i kamilice, po 10 g petrovca, ružinog cveta, šipka i dupčaca. Prelijte 3 kašike mešavine vrelom vodom. Ostavite poklopljeno 1 sat. Procedite čaj. Ovaj čaj pije se što topliji u toku dana.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading