Prednost leži u tome što ih nije potrebno posebno kuvati, dovoljno je samo da ih prelijete vrelom vodom.
A koja je razlika između "obične" testenine i ove "brzinske"? Da li je neka zdravija?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
Šta je prava testenina? To je sušeno testo napravljeno od takozvanih zrna - velikih čestica brašna od tvrde pšenice. Veoma je gusta, jer se čestice brašna zgušnjavaju proteinom glutena. A da bi voda duboko prodrla u testenine, potrebno je da se kuvaju 8-10 minuta. Testenine od običnog brašna obično su mekše, ali se takođe kuvaju približno isto vreme. Čak i tanke rezance napravljene od takvog brašna treba dugo kuvati. Zašto je onda za instant rezance, koji su gotovo uvek od običnog pšeničnog brašna, dovoljno da se preliju kipućom vodom i odmah skuvaju?
Odgovor na ovo pitanje se može naći u sastavu naznačenom na pakovanju, kaže Dmitrij Žikov, inžinjer prehrambene tehnologije.
"Ako ga pročitate, videćete da, za razliku od klasične testenine, instant rezanci ne sadrže samo brašno, već i emulgatore, stabilizatore, zgušnjivače, masti i mnoge druge aditive za hranu. Čini se, na prvi pogled, da ovi sastojci teško mogu da 'nateraju' rezance da se brže skuvaju. Ali, nije tako. U velikom broju brendova ovih rezanaca su pronađeni karbonati i kiseline - najčešće natrijum bikarbonat (soda bikarbona), kalijum karbonat (kalijum) i limunska kiselina. Kad dodate vodu u ovu 'paklenu' smesu, limunska kiselina i karbonati se rastvaraju i reaguju, usled čega se oslobađa velika količina ugljen-dioksida. Zapravo, to sve izgleda kao mala 'eksplozija' unutar rezanaca što ih omekšava. Ovu reakciju, ali bržu i intenzivniju, vidite kada rastvorite šumeću tabletu. Pošto sadrži više kiseline i sode, oslobađa se sve više mehurića ugljen-dioksida koji eksplodiraju na tableti. Ali najviše od svega, kuvanje rezanaca je poput rastvaranja rolne toaletnog papira", napominje Žikov.
Uticaj na zdravlje
"Zbog načina na koji su napravljeni (i veće rastresitosti), brže se rastvaraju u crevima i lakše se oslaobađaju ugljeni hidrati. Kao rezultat, brže se vare i apsorbuju. To znači da u znatnoj meri podstiču podizanje šećera u krvi. Za razliku od klasične testenine, ova vrsta rezanaca više utiče na gojenje. Odnosno, može se reći da je štetniji proizvod", kaže Žikov, a prenosi Mondo.
BONUS VIDEO
U Srbiji neće više nijedno dete da pati zato što kasni alimentacija: Sve o usvojenom Zakonu o alimentacionom fondu! Korak po korak, do naplate!

PROCURIO TAJNI PLAN? MOSKVA OPTUŽUJE: Insceniraće napad i optužiti nas

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

Ubedljivo najtraženija destinacija u Africi ovog leta! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

PRIRODA, MIR I OSVEŽENJE NA DOHVAT RUKE: Najlepša kupališta u Srbiji za savršen dan

Glasaj za omiljeno ime maskota na EXPO-u

MUK ZA CRNIM STOLOM! Stigla odluka Velikog šefa, oni će morati momentalno da napuste Belu kuću!
Ovo čak ni Izrael ne pamti: Evo šta je sa Srbima koji su žarištu borbe - oglasio se srpski konzul

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

NA POMOLU VELIKI OBRT Nekadašnji šampion Evrope ipak u ABA ligi?!

Izrael sprema veliku akciju: Nakon iranskih napada, neophodno je da urade ovo
Od DANAS nam sledi astrološki preokret! Mars u Devici mnogima će doneti velike promene... Evo o čemu je reč!

Saznajemo od Wayouta: Egipat – Odakle je sve počelo
FANTASTIČNE VESTI Spartak u Ligi šampiona!
