Zašto PUTOVANJE iritira CREVA? Evo šta treba da JEDETE, da izbegnete ZATVOR i DIJAREJU!

Vesti 26.05.2022 13:30 0

Postoje određene namirnice koje su prema stručnjacima zabranjeme pre i tokom putovanja

Kupatilo

Shutterstock

Ako budete sledili njihove savete, više nikada nećete imati problema sa sistemom za varanje.


Zašto putovanje iritira creva?

Prema dijetetičarki Džo Kuningam, direktorici Klinike za zdravlje creva, postoji niz razloga zašto putovanja ne prate naše uobičajene navike za varenje. Jedna je da verovatno jedemo drugačije i da ne dobijamo dovoljno vlakana ili vode.

Dijetetičar Amanda Sauseda se slaže i kaže: - Mnoge namirnice koje jedemo u pokretu sadrže više kalorija, masti i natrijuma, a sve to može da uspori varenje. 
- Drugi razlog može biti to što se nalazimo u drugoj vremenskoj zoni, pa naše telo postaje neusklađeno sa našim uobičajenim obrascima. A treće je zato što smo stvorenja navike. Ponekad naša creva mogu postati „stidljiva“ u novim okruženjima kao što su novi toaleti, rekla je Kaningem. Selva Volgemut, nutricionista i dijetetičar, kaže da stres takođe može uticati na creva, što takođe izaziva probleme sa varenjem. Ako ste ikada osetili potrebu da odete u toalet tačno kada treba da se ukrcate u avion, onda znate šta ona misli. Ona je primetila da nemogućnost pomeranja tela (dugotrajan let u avionu ili vožnja automobila) takođe može izazvati nadimanje.


Iako je sada jasno zašto su problemi sa varenjem uobičajeni u pokretu, postoje neke stvari koje možete učiniti da biste stvari mnogo olakšali.

Šta jesti i piti pre putovanja?

Volgemut kaže da na dan putovanja - bilo da je u pitanju duga vožnja automobilom ili let - treba imati rutinu ujutru. „To uključuje ispijanje velike čaše vode sa limunom i obilan, izbalansiran doručak“, rekla je ona, dodajući da to može biti kajgana i povrće ili voće sa jogurtom.

Svi stručnjaci ističu da je važno započeti dan putovanja sa dosta vode. „Zaista je lako zaboraviti da pijete dovoljno vode kada ste u pokretu, što može uticati na vaš probavni sistem“, tvrdi Kaningem.

Pored toga što pije puno vode pre putovanja, dijetetičarka Sara Grinfild voli da popije napitak za imunitet kako bi ojačala svoj imuni sistem. Takođe uzima nekoliko dijetetskih suplemenata, uključujući multivitamin, probiotik i vitamin D. I probiotici i vitamin D su povezani sa smanjenjem nadimanja i održavanjem pravilnog varenja. 


„Ovo su idealne komponente za zdrava creva“, rekla je ona. Ne možete uvek da kontrolišete kojoj hrani imate pristup nakon što odete na put, ali bar možete da kontrolišete šta jedete kod kuće pre nego što odete. Obrok koji pokriva sve četiri osnove pomoći će vam da vaša creva radi bolje. Što se tiče toga šta treba izbegavati da jedete ili pijete pre putovanja, stručnjaci kažu da se delom svodi na ono na šta ste osetljivi.

Grinnfield, na primer, izbegava gazirana pića ili hranu bogatu šećerom jer se zbog toga oseća naduvano. Izbegava i namirnice koje su, iako zdrave, malo teže za njena creva, poput brokolija, karfiola i sl. Najbolje opcije kada ste u pokretu Ako putujete automobilom, na benzinskoj pumpi postoji nekoliko vrsta hrane koja je dobra za varenje. Za užinu koja sadrži vlakna, zdrave masti i proteine, ona predlaže banane i obične orašaste plodove. 
Volgemut voli da pije kokosovu vodu ako je dostupna jer je dobar izvor kalijuma.

„Ovaj elektrolit pomaže u stimulisanju izokinetičkih kontrakcija u celom digestivnom traktu“, objasnila je ona. Za ručak Volgemut savetuje salatu od piletine i kinoe sa crnim pasuljem. - Sadrži proteine, ugljene hidrate bogate vlaknima i povrće. Ova kombinacija održava moju energiju stabilnom, drži me sitom i pomaže mi da imam redovno varenje - rekla je ona.

Kada je na aerodromu, Sauseda voli da jede svežu hranu koja ima manje natrijuma od upakovane hrane. Zato izbegavajte nadimanje. „Pokušavam da pojedem salatu ili sendvič“, kaže ona. Kaningem radi isto i stara se da njena hrana bude svarljiva i bogata vlaknima poput paprike, šargarepe, banana, kivija ili pomorandže. I opet, svi stručnjaci ponavljaju da treba piti puno vode.


Šta da radite kada konačno stignete na odredište?

Gde god da putujete, svi stručnjaci kažu da ćete učiniti veliku uslugu svojim crevima ako nastavite da održavate uravnotežene obroke. što znači da moraju biti bogati proteinima, vlaknima i zdravim mastima. U zavisnosti od toga gde idete, možda ćete morati da preduzmete neke dodatne mere predostrožnosti da biste izbegli dijareju. Na primer, prema Kaningemu, u nekim zemljama je najbolje držati se flaširane vode, čak i kada perete zube. To znači da morate izbegavati kocke leda - uključujući koktele.


- U nekim zemljama treba izbegavati nekuvano voće i povrće bez kore (pokušajte sami da ga ogulite) - savetuje Kaningem. Ako jedete meso, uverite se da je meso potpuno kuvano pre nego što požurite i izbegavajte da kupujete hranu od uličnih prodavaca. Ako putujete kroz vremenske zone, Grinfild kaže da je dobra ideja da što pre pređete na vreme obroka na novo odredište. - Uvek doručkujem sat vremena posle buđenja, ručam oko podneva i večeram oko 18 sati - kaže on. Ovo dovodi telo u dobar ritam i pomaže digestivnom sistemu. Volgemut predlaže uzimanje tinkture ili nekih kapi za varenje za stimulisanje funkcije creva. - Pomaže u proizvodnji želudačne kiseline, oslobađanju digestivnih enzima i oslobađanju žuči, koja potom pomaže u varenju i apsorpciji hrane koju jedemo. Takođe pomaže da se smanji nadimanje ili nelagodnost u stomaku i da vaša stolica bude redovna - napominje on. Takođe, odlazak u krevet u normalno vreme s obzirom na novu vremensku zonu mnogo doprinosi varenju, piše HuffPost.

BONUS VIDEO


 


 

 

Komentari (0)
Loading