Sastojci:
- 40 kom mladih vrhova koprive
- četiri l šećera
- četiri l vode
- jedan kg limuna
- jedna kesica limontusa
Priprema:
Koprivu kopiti ili nabrati i čuvati na čistom mestu. Trebalo bi da su u svežem stanju i lepe zdrave boje.
Korpivu ocediti od vode i u dubokoj šerpi sipajte vodu i šećer pa zatim mešajte dok se šećer ne otopi.
Oprane limune narežite na tanke krugove i dodajte ih u vodu. Potopite oceđenu koprivu i dodajte jedan limunstus. Poklopiti krpom i ostaviti tako da stoji 24h, a povremeno i promešajte sok.
Kada prođe dato vreme stajanja, koprivu i limun izgnječiti blenderom ili viljuškom, na vama je kako vam je lakše.
Procedite sok preko gaze i sipajte u čiste fleše. Od ove količine dobićete osam litara sirupa.
Kopriva je veoma zdravla biljka koja se korsiti i kao hrana i kao lek. Studije su pokazale da ona ima antioksidantna svojstva pa deluju kao analgetik protiv bolova.
U našem narodu je kopriva poznata kao biljka koja leči pad imuniteta, anemiju, i veoma je pogodna protiv opadanja kose.