Da li vam se promenio GLAS? Ovo može da znači da vam je SRCE U OPASNOSTI, obratite pažnju!

Vesti 12.04.2022 17:32 0

Nova studija je otkrila da se srčana oboljenja koja zahtevaju lečenje mogu prepoznati po tome kako neko zvuči dok govori

Da li vam se promenio GLAS? Ovo može da znači da vam je SRCE U OPASNOSTI, obratite pažnju!

Shutterstock

Istraživači sa klinike Mejo u SAD stvorili su veštački inteligentni algoritam koji hvata male promene u govoru. Od grupe od 108 ljudi označenih kao osobe zložene riziku od srčanih problema, skoro šest od 10 koji su postigli veći rezultat na vokalnom testu bili su u bolnici u roku od dve godine. Džaskanval Dip Sajn Sara, kardiološki saradnik na klinici Meio i vodeći autor studije je rekla : „Ne možemo sami čuti ove karakteristike. „Ova tehnologija koristi mašinsko učenje da kvantifikuje nešto što nije lako izmeriti pomoću našeg ljudskog mozga i naših ljudskih ušiju.

Sistem zasnovan na veštačkoj inteligenciji je obučen da analizira više od 80 karakteristika glasovnih snimaka, kao što su frekvencija, amplituda, visina tona i kadenca, na osnovu skupa za obuku od preko 10.000 uzoraka glasa prikupljenih u Izraelu. Iz prethodnih studija istraživači su pronašli šest karakteristika koje su bile u korelaciji sa bolešću koronarnih arterija, a koje su zatim korišćene da bi se napravio jedan rezultat za svaku osobu.

Dr Sara je rekla: „Telemedicina je neinvazivna, isplativa i efikasna i postala je sve važnija tokom pandemije. „Ne sugerišemo da bi tehnologija glasovne analize zamenila lekare ili zamenila postojeće metode pružanja zdravstvene zaštite, ali mislimo da postoji ogromna prilika da glasovna tehnologija deluje kao dodatak postojećim strategijama. „Pružanje uzorka glasa je veoma intuitivno, pa čak i prijatno za pacijente, i moglo bi da postane stabilno sredstvo za predviđanje rizika.

Komentari (0)
Loading