– Namirnice kao što su usoljeno meso i suhomesnati proizvodi sadrže nitrate i nitrite, koji se u želucu pretvaraju u nitrozamine. To su opasne kancerogene supstance, ali samo za neke vrste životinja, dok nije potvrđeno da imaju negativno dejstvo na ljudsko zdravlje – kaže Mirjana Ljutić, nutricionistkinja.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Ona dodaje da, ako se raznovrsno hranite i povremeno jedete suvi vrat ili goveđu pršutu, nema razloga da brinete.
U tehnološkom postupku prerade komadi mesa se sole tako što se so u njih utrljava spolja, a potom se slažu u kontejnere. Kako površina mesa vremenom ne bi oksidirala i posivela, soli se dodaju nitrati i nitriti, pa su suhomesnati proizvodi u potpunosti zaštićeni. Ipak, zato su i poprilično slani, a poznato je da previše soli izaziva visok pritisak.
– Osušeni, pa odimljeni proizvodi mogu da se čuvaju veoma dugo, a pri tom možete da ih spremate na razne načine. Ne morate da ih jedete samo u sirovom stanju, već možete i da ih kuvate ili pečete. Ovakvo meso ima izuzetnu energetsku vrednost i dobra je hrana za hladne dane – savetuje Ljutićeva.
Iako je nesporno da korišćenje konzervansa, naročito u industrijskim mesnim namirnicama, negativno utiče na zdravlje ljudi, postavlja se pitanje da li su mesni proizvodi zaista kancerogeni isto koliko i cigarete, alkohol, arsen i azbest. Protiv ove teorije su se naročito pobunili oni koji u svojoj režiji suše meso, na tradicionalan način.
- Ukoliko se poštuju sva pravila sušenja slanine i ostalih suvomesnatih proizvoda, mesta za strah nema. Od pamtiveka se ovi proizvodi suše na jedan ustaljen način, i nigde decidno nije dokazano da su oni "krivci" za nastanak karcinoma creva, pankreasa i prostate, o čemu se najviše govori. Slanina, na koju je najviše povika, prvo se drži izvesno vreme u soli ili salamuri da odstoji, pa tek onda suši. I nikakav štetan sastojak se u njoj ne nalazi. Isto se postupa i sa takozvanim trajnim proizvodima kao što su svinjski i goveđi pršut, suva šunka, suvi vrat, svinjska pečenica, suva rebra. Procesom dimljenja dobijaju se polutrajni proizvodi - dimljena šunka, dimljena pečenica i dimljeni vrat, suva kolenica, suve nogice. I oni se razlikuju samo u metodologiji pripreme - objašnjava nutricionista dijetetičar Svetlana Ćulibrk-Pribaković.

STRUČNJACI ZA BEZBEDNOST U STRAHU ZBOG TOMPSONOVOG KONCERTA Procenili veliki rizik: "Može da se izazove stampedo!"

PARTIZAN PROBIO SVE LIMITE Otkriveno koliko su crno-beli platili najnovije pojačanje

APARTMAN 30 EVRA, A CELA KUĆA ZA 60 EVRA! Planina u srcu Šumadije je pravi raj, a nije paprena (FOTO)

VELIKO POJAČANJE Evo koliko će novi golman Zvezde zarađivati na "Marakani"

SVE JE ZAVRŠENO: Liverpul doveo levog beka iz Premijer lige

"MAĐARSKA JE ISKRENI PRIJATELj SRBIJE" Vučević na sastanku sa izaslanikom Viktora Orbana (FOTO)

Pridruži se AdmiralBet floti i iskoristi bonus dobrodošlice kakav zaslužuješ!

Najbolji svetski stejk u novom meniju restorana Grafičar

SAVRŠEN BEG OD VRUĆINE: Akva parkovi širom Srbije nude osveženje koje se pamti – tobogani, bazeni i lud provod bez kraja!

DOSTA JE VIŠE LICEMERJA I POLITIČKE HISTERIJE JALOVE ŽUTE BANDE Đurić: Narod bira red, a ne uličnu anarhiju

Neodoljiva ponuda! Na ovom letovalištu: 10 noćenja po ceni 7 | 9 noćenja po ceni 6 – uz samo 299€ akontacije i dodatni popust čak do -10%!

Ubedljivo najtraženija destinacija u Africi ovog leta! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!

Savet Zdravka Čolića zlata vredan - Vesna Dedić ga sve poslušala: "Kad si bez dinara..."

Ne propustite sjajnu priliku – još danas! Posetite Egipatske Maldive uz akontaciju od 299€ i čak -10% popusta!
Vučević sa Orbanovim izaslanikom za Zapadni Balkan: Mađarska je iskreni prijatelj Srbije i imamo izuzetne bratske odnose dve samostalne i slobodarske zemlje
