Ren je povrće sa veoma jakim antibakterijskim, antivirusnim i antifungalnim svojstvima. Ima više vitamina C od limuna (osim toga, sadrži velike količine vitamina B , kalijuma i magnezijuma ). Tako da je veoma efikasan u prevenciji i borbi protiv curenja iz nosa, problema sa grlom (uključujući i krajnike), sinusa, prehlade i gripa.
Lekovito dejstvo rena dodatno potkrepljuje i med – takođe odličan prirodni antibiotik. Njegova sposobnost uništavanja virusa, bakterija i gljivica je potvrđena istraživanjima.
Domaći sirup od dva prirodna antibiotika trebalo bi da bude prisutan u svakoj kućnoj apoteci. I ne samo zbog sastava, već i zato što se lako priprema.
Sirup od rena - recept
Pripremite u jednakim razmerama:
Sveže narendan (najbolje na sitno rende) koren rena, kvalitetan med (npr. lipov med), može i kašičica limunovog soka .
Temeljno pomešajte sastojke. Stavite u oparenu teglu i dobro zatvorite. Ostavite oko tri dana, pa onda procedite kroz gustu gazu. Sipajte tečnost u teglu. Po želji možete dodati i kašičicu limunovog soka.
Doziranje sirupa od rena
Najbolje je piti sirup tri do četiri puta dnevno, razblažen u toploj prokuvanoj vodi (kašika sirupa na pola čaše vode). Kod dece starije od šest godina – kašičicu sirupa rastvoriti u vodi.
Prirodni antibiotik od belog luka, limuna, meda i đumbira - kako ga pripremiti?
Konzumiranje rena - kontraindikacije
Konzumaciju rena treba da ograniče ili potpuno izbegavaju osobe sa čirevima i gastritisom, bolestima bubrega i jetre, kao i dojilje.