Ren je povrće sa veoma jakim antibakterijskim, antivirusnim i antifungalnim svojstvima. Ima više vitamina C od limuna (osim toga, sadrži velike količine vitamina B , kalijuma i magnezijuma ). Tako da je veoma efikasan u prevenciji i borbi protiv curenja iz nosa, problema sa grlom (uključujući i krajnike), sinusa, prehlade i gripa.
Lekovito dejstvo rena dodatno potkrepljuje i med – takođe odličan prirodni antibiotik. Njegova sposobnost uništavanja virusa, bakterija i gljivica je potvrđena istraživanjima.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Domaći sirup od dva prirodna antibiotika trebalo bi da bude prisutan u svakoj kućnoj apoteci. I ne samo zbog sastava, već i zato što se lako priprema.
Sirup od rena - recept
Pripremite u jednakim razmerama:
Sveže narendan (najbolje na sitno rende) koren rena, kvalitetan med (npr. lipov med), može i kašičica limunovog soka .
Temeljno pomešajte sastojke. Stavite u oparenu teglu i dobro zatvorite. Ostavite oko tri dana, pa onda procedite kroz gustu gazu. Sipajte tečnost u teglu. Po želji možete dodati i kašičicu limunovog soka.
Doziranje sirupa od rena
Najbolje je piti sirup tri do četiri puta dnevno, razblažen u toploj prokuvanoj vodi (kašika sirupa na pola čaše vode). Kod dece starije od šest godina – kašičicu sirupa rastvoriti u vodi.
Prirodni antibiotik od belog luka, limuna, meda i đumbira - kako ga pripremiti?
Konzumiranje rena - kontraindikacije
Konzumaciju rena treba da ograniče ili potpuno izbegavaju osobe sa čirevima i gastritisom, bolestima bubrega i jetre, kao i dojilje.
