GINEKOLOG UPOZORAVA: Zbog ovih SEDAM razloga NIKADA NE SMETE da IGNORIŠETE KRVARENJE nakon odnosa!

Vesti 19.02.2022 20:36 0

Da li vam se desilo da uočite mrlju krvi nakon odnosa?

stomak

Shutterstock

Ovo je simptom koji nikada ne bi trebalo da zanemarite, iako postoje situacije kada zaista nije reč o nečemu ozbiljnom. 

Evo u kojim se sve slučajevima može javiti krvarenje:

Polno prenosive bolesti


Krvarenje može biti znak prisustva hlamidije, gonoreje i genitalije mikoplazme - što može izazvati inflamatornu bolest karlice. Nekada infekcije mogu proći neprimećeno. Ako ipak imate neobične simptome, kao što su nasumično krvarenje ili neobičan sekret, kvržice, osip, svrab ili bol, odmah se obratite svom lekaru opšte prakse.


Polip

Ako dođe do krvarenja nakon ili tokom seksa, to može biti do polipa - mrlje tkiva pričvršćenog za sluzokožu materice ili grlića materice. Jedna od deset žena će imati polip tokom svog života, ali uzrok je nepoznat.. Polipi obično počinju u materici, ali se mogu spustiti prema vagini. Obično pogađaju žene u menopauzi, ali ih dobijaju i mlade žene, sa faktorima rizika uključujući visok krvni pritisak i gojaznost. Dok polipi obično nisu razlog za zabrinutost i lako se mogu ukloniti, izrasline mogu postati kancerogene ili izazvati probleme sa plodnošću.


Fibroidi

Fibroidi su nekancerozne izrasline koje se razvijaju u ili oko materice, u rasponu od veličine zrna graška do dinje. Oni se razlikuju od polipa zbog tkiva od koga su napravljeni. Otprilike jedna od tri žene ih razvije u nekom trenutku svog života, obično u periodu između 30 i 50 godina. Ako se simptomi pojave, krvarenje tokom seksa može biti jedan od njih. Felis Gerš, akušer i ginekolog, i osnivač i direktor Integrativne medicinske prakse u Kaliforniji, rekla je za: „Miomi mogu izazvati krvarenje unutar uteralne šupljine. Imaju puno krvi  seksualna aktivnost može da utiče na to počnu da krvare.”


Suvoća

Suvoća vagine tokom seksa i krvarenje mogu biti povezani. Ponekad suvoća može biti stalni problem za žene, uzrokujući bol tokom seksa, svrab i infekcije urinarnog trakta. To je uobičajen problem za žene koje prolaze kroz menopauzu, iako postoje tretmani koji mogu sprečiti da se to dogodi. Žene koje su se lečile od raka, koje doje, uzimaju antidepresive ili kontraceptive, takođe mogu biti upoznate sa ovim problemom.

Kontracepcija

Ponekad, primena nove vrste kontracepcije može dovesti do toga da telo ode u haos. Ako primetite ove simptome svakako konsultujte svog ginekologa.


Gljivična infekcija ili bakterijska infekcija

 Gljivične ili bakterijske infekcije, kao što su drozd i bakterijska vaginoza, su neprijatne i često sramotne. One često ubijaju vaš seksualni život - ali ako i dalje uživate, krvarenje se može pojaviti kao simptom. U stvari, možda nećete primetiti da imate problema tamo dole dok ne budete imali seks, jer taj čin može da izazove simptome uključujući smrdljiv iscedak, bol, svrab ili krv.


Rak grlića materice ili vagine

Upravo i najviše zbog ovoga krvarenje nakon seksa ne smete da ignorišete, znajte da bi to moglo biti znak potencijalno smrtonosnog oblika raka. Najčešće abnormalno vaginalno krvarenje - između menstruacija, tokom ili posle seksa ili posle menopauze - je prvi znak raka grlića materice.


Ređi rak vagine takođe može izazvati neobično krvarenje.
 


 




 

Komentari (0)
Loading