Ova namirnica je prepuna vlakana, proteina i esencijalnih hranljivih materija kao što su folna kiselina, kalijum, cink i magnezijum.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Iako je za pripremu tradicionalnogsrpskog pasulja potrebno dosta vremena, danas baš kao i u Velikoj Britaniji možemo da nađemo konzerve pasulja različitih proizvođača. Aleks tvrdi da jedna konzerva može da nam donese mnogobrojne zdravstvene benefite.
„Proverite etiketu i pronađite one bez dodatog šećera ili soli“, poručuje on.
PREDNOSTI PASULJA:
Pun je vlakana
Vlakna su neophodna da bi naša creva bila zdrava i srećna, ukratko da bi na[ metaboliyam funkcionisao kako treba
Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Pokazalo se da ishrana puna vlakana smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i moždanog udara, svih bolesti koje nam mogu skratiti životni vek. Osim toga, kako Aleks objašnjava, vlakna su važan faktor u održavanju raznovrsnosti našeg crevnog mikrobioma. Naš crevni mikrobiom - mikroorganizmi koji žive u našem sistemu za varenje - hrane se različitim vrstama vlakana koje jedemo. „Vlakna u različitim namirnicama hrane različite vrste korisnih bakterija, zbog čega je toliko važno jesti raznovrsnu ishranu. „Dijete bogate vlaknima su povezane sa smanjenjem mnogih metaboličkih stanja poput dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, jer vlakna mogu pomoći da snizimo nivo glukoze u krvi i da se vežu za holesterol, što pomaže u smanjenju lošeg holesterola.
Pomaže kod gubitka težine
Uvek smo u potrazi za hranom koja nam može pomoći da ubrzamo proces gubitka neželjene težine i zanimljivo je da bi pasulj mogao da bude jedna takva hrana. Aleks otkriva da pasulj hrana koja nas veoma brzo zasiti zahvaljujući velikom broju vlakana i proteina, tako da bi nas to moglo sprečiti da posežemo za kalorijskim slatkim grickalicama kasnije tokom dana.
Limenka pasulja sadrži impresivnih 18 g proteina. Aleks objašnjava da je ljudima obično potrebno oko 0,8 g proteina po kilogramu telesne težine, tako da bi za čoveka od 60 kg to bilo 48 g proteina.
Ojačava imunitet
Jedan od mnogih minerala koji se nalaze u pasulju je cink. „Cink je ključni mikronutrijent koji je našem telu potreban za brojne uloge, od podrške rastu i razvoja do pomaganja neurološkim funkcijama. „Takođe je od suštinskog značaja za naš imuni sistem, jer utiče na to kako naše ćelije reaguju na infekcije i može pomoći da se upala drži pod kontrolom“, kaže Aleks. On objašnjava da ako nemamo dovoljno cinka, možda ćemo primetiti da posekotine i ogrebotine zarastaju duže, može se javiti dijareja i da ste sklonost ka prehladama. „Ženama je potrebno 7 miligrama (mg) cinka dnevno; muškarcima je potrebno 9,5 mg. „Cink se može naći u integralnim žitaricama, morskim plodovima, mesu, pasulju i mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama. Samo pola šolje pečenog pasulja sadrži impresivnih 2,9 mg cinka.