PASULJ MOŽE DA VAM PRODUŽI ŽIVOT: Osim što umanjuje rizik od SRČANIH OBOLJENJA I DIJABETESA, proverite zašto je za mnoge SUPERNAMIRNICA!

Izvor: Ž. T. Vesti 19.02.2022 17:43 0

Sudeći po nekim istraživanjima, pasulj može davam garantuje dugovečnost

PASULJ MOŽE DA VAM PRODUŽI ŽIVOT: Osim što umanjuje rizik od SRČANIH OBOLJENJA I DIJABETESA, proverite zašto je za mnoge SUPERNAMIRNICA!

Printscreen/Youtube

Ova namirnica je prepuna vlakana, proteina i esencijalnih hranljivih materija kao što su folna kiselina, kalijum, cink i magnezijum.


SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Nutricionista Aleks Glover objašnjava da zdrava hrana svakako ne mora da bude skupa. Mi često pribegavamo skupim namirnicama, a neke tradicionalne izbegavamo jer nam se čini da nemaju dovoljno zdravstvenih prednosti. Nažalost često je reč o marketingu. 

Iako je za pripremu tradicionalnogsrpskog pasulja potrebno dosta vremena, danas baš kao i u Velikoj Britaniji možemo da nađemo konzerve pasulja različitih proizvođača. Aleks tvrdi da jedna konzerva može da nam donese mnogobrojne zdravstvene benefite.

„Proverite etiketu i pronađite one bez dodatog šećera ili soli“, poručuje on.

PREDNOSTI PASULJA:

Pun je vlakana

Vlakna su neophodna da bi naša creva bila zdrava i srećna, ukratko da bi na[ metaboliyam funkcionisao kako treba

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

 Pokazalo se da ishrana puna vlakana smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i moždanog udara, svih bolesti koje nam mogu skratiti životni vek. Osim toga, kako Aleks objašnjava, vlakna su važan faktor u održavanju raznovrsnosti našeg crevnog mikrobioma. Naš crevni mikrobiom - mikroorganizmi koji žive u našem sistemu za varenje - hrane se različitim vrstama vlakana koje jedemo. „Vlakna u različitim namirnicama hrane različite vrste korisnih bakterija, zbog čega je toliko važno jesti raznovrsnu ishranu. „Dijete bogate vlaknima su povezane sa smanjenjem mnogih metaboličkih stanja poput dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, jer vlakna mogu pomoći da snizimo nivo glukoze u krvi i da se vežu za holesterol, što pomaže u smanjenju lošeg holesterola.

Pomaže kod gubitka težine

Uvek smo u potrazi za hranom koja nam može pomoći da ubrzamo proces gubitka neželjene težine i zanimljivo je da bi pasulj mogao da bude jedna takva hrana. Aleks otkriva da  pasulj hrana koja nas veoma brzo zasiti zahvaljujući velikom broju vlakana i proteina, tako da bi nas to moglo sprečiti da posežemo za kalorijskim slatkim grickalicama kasnije tokom dana.


Prepun je proteina

Limenka pasulja sadrži impresivnih 18 g proteina. Aleks objašnjava da je ljudima obično potrebno oko 0,8 g proteina po kilogramu telesne težine, tako da bi za čoveka od 60 kg to bilo 48 g proteina. 

Ojačava imunitet

Jedan od mnogih minerala koji se nalaze u pasulju je cink. „Cink je ključni mikronutrijent koji je našem telu potreban za brojne uloge, od podrške rastu i razvoja do pomaganja neurološkim funkcijama. „Takođe je od suštinskog značaja za naš imuni sistem, jer utiče na to kako naše ćelije reaguju na infekcije i može pomoći da se upala drži pod kontrolom“, kaže Aleks. On objašnjava da ako nemamo dovoljno  cinka, možda ćemo primetiti da posekotine i ogrebotine zarastaju duže, može se javiti dijareja i da ste sklonost ka prehladama. „Ženama je potrebno 7 miligrama (mg) cinka dnevno; muškarcima je potrebno 9,5 mg. „Cink se može naći u integralnim žitaricama, morskim plodovima, mesu, pasulju i mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama. Samo pola šolje pečenog pasulja sadrži impresivnih 2,9 mg cinka.

 


 

Komentari (0)