Ova namirnica je prepuna vlakana, proteina i esencijalnih hranljivih materija kao što su folna kiselina, kalijum, cink i magnezijum.
Iako je za pripremu tradicionalnogsrpskog pasulja potrebno dosta vremena, danas baš kao i u Velikoj Britaniji možemo da nađemo konzerve pasulja različitih proizvođača. Aleks tvrdi da jedna konzerva može da nam donese mnogobrojne zdravstvene benefite.
„Proverite etiketu i pronađite one bez dodatog šećera ili soli“, poručuje on.
PREDNOSTI PASULJA:
Pun je vlakana
Vlakna su neophodna da bi naša creva bila zdrava i srećna, ukratko da bi na[ metaboliyam funkcionisao kako treba
Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Pokazalo se da ishrana puna vlakana smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i moždanog udara, svih bolesti koje nam mogu skratiti životni vek. Osim toga, kako Aleks objašnjava, vlakna su važan faktor u održavanju raznovrsnosti našeg crevnog mikrobioma. Naš crevni mikrobiom - mikroorganizmi koji žive u našem sistemu za varenje - hrane se različitim vrstama vlakana koje jedemo. „Vlakna u različitim namirnicama hrane različite vrste korisnih bakterija, zbog čega je toliko važno jesti raznovrsnu ishranu. „Dijete bogate vlaknima su povezane sa smanjenjem mnogih metaboličkih stanja poput dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, jer vlakna mogu pomoći da snizimo nivo glukoze u krvi i da se vežu za holesterol, što pomaže u smanjenju lošeg holesterola.
Pomaže kod gubitka težine
Uvek smo u potrazi za hranom koja nam može pomoći da ubrzamo proces gubitka neželjene težine i zanimljivo je da bi pasulj mogao da bude jedna takva hrana. Aleks otkriva da pasulj hrana koja nas veoma brzo zasiti zahvaljujući velikom broju vlakana i proteina, tako da bi nas to moglo sprečiti da posežemo za kalorijskim slatkim grickalicama kasnije tokom dana.
Limenka pasulja sadrži impresivnih 18 g proteina. Aleks objašnjava da je ljudima obično potrebno oko 0,8 g proteina po kilogramu telesne težine, tako da bi za čoveka od 60 kg to bilo 48 g proteina.
Ojačava imunitet
Jedan od mnogih minerala koji se nalaze u pasulju je cink. „Cink je ključni mikronutrijent koji je našem telu potreban za brojne uloge, od podrške rastu i razvoja do pomaganja neurološkim funkcijama. „Takođe je od suštinskog značaja za naš imuni sistem, jer utiče na to kako naše ćelije reaguju na infekcije i može pomoći da se upala drži pod kontrolom“, kaže Aleks. On objašnjava da ako nemamo dovoljno cinka, možda ćemo primetiti da posekotine i ogrebotine zarastaju duže, može se javiti dijareja i da ste sklonost ka prehladama. „Ženama je potrebno 7 miligrama (mg) cinka dnevno; muškarcima je potrebno 9,5 mg. „Cink se može naći u integralnim žitaricama, morskim plodovima, mesu, pasulju i mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama. Samo pola šolje pečenog pasulja sadrži impresivnih 2,9 mg cinka.