DA LI SE ZNOJITE? Verovali ili ne NAČIN na koji TO VAŠE TELO RADI govori DOSTA o vašem zdravlju!

Vesti 20.02.2022 08:30 0

Znojenje je prirodan proces putem koga se reguliše temperatura tela

DA LI SE ZNOJITE? Verovali ili ne NAČIN na koji TO VAŠE TELO RADI govori DOSTA o vašem zdravlju!

Shutterstock

Znojenje se definiše se kao oslobađanje tečnosti na bazi soli iz znojnih žlezda. Može biti uzrokovano emocionalnim stanjem, ozbiljnim zdravstvenim stanjem ili čak menopauzom i trudnoćom (zbog hormonalnih promjena).

Slani znoj

Baš kao i suze, normalno je da je znoj slan. Međutim, ako je neobično slan do te mere da vam peče oči, onda je to znak da vam možda nedostaje natrijum.

Jedan vrlo važan sastojak za zdravo telo je hidratacija, a iako zvuči nelogično, mogli biste biti dehidrirani kada vam nedostaje natrijuma u ishrani. Ovaj problem možete rešiti konzumiranjem supe iz kesice ili primenom rastvora elektrolita.

Jedva se znojite

Svako telo je drugačije, neki se ljudi znoje više, a neki manje  i to je sasvim prirodno. Međutim, kao i sve ostalo, previše ili premalo nečega obično nije dobar znak.

Ako se jedva znojite i to po toplom letnjem danu ili dok trčite na traci u teretani, to znači da vaše žlezde ne rade dobro. Ovo je ozbiljno stanje koje se zove anhidroza i može da utiče na ceo organizam. To dovodi do pregrejavanja, iscrpljenosti i toplotnog udara, što znači da vam i život može biti ugrožen.

Preterano znojenje

Ovo stanje je često, ali  obično prolazi nezapaženo. Prekomerno znojenje naziva se hiperhidroza i može se dogoditi čak i tokom hladnog vremena bez nekog posebnog razloga. Takođe se može dogoditi i ženama tokom menopauze.

Ponekad ovo stanje može biti opasno. Ako osetite znojenje i gubitak težine, znojenje koje se uglavnom javlja tokom spavanja ili osećaj pritiska u grudima tokom znojenja, onda je vreme da pozovete lekara. 

 Razlikuju se primarna (idiopatska) ili žarišna hiperhidroza.
U nekim slučajevima radi se o ozbiljnom oboljenju. Tada se prekomreno znojenje naziva sekundarna hiperhidroza, što znači da je ono sporedni efekat usled postojanja nekog zdravstvenog problema ili usled nekog hormonskog uzroka (kao u slučaju trudnoće ili menopauze).

Znoj neugodnog mirisa

Znoj zapravo nema nikakav miris, potpuno je bez mirisa. Međutim, kada se bakterije u vašoj koži pomešaju sa znojem, to uzrokuje neugodan miris, a to je najčešće posledica stresa.

Postoje dve vrste znoja koji dolazi iz različitih žlezda: jedan je obično bez mirisa iz ekrinih žlezda, a drugi je ne baš ugodnog mirisa iz apokrinih žlijezda. Operite područja na kojima se znojite i imajte na umu da vaša prehrana,lekovi i stil života utiču na miris.

Trudnički znoj

Tokom trudnoće, žene imaju tendenciju da se znoje više nego inače, a to je povremeno jedan od prvih simptoma trudnoće. Telo menja svoj miris kada ste trudni, čak i pre nego što zapravo shvatite da ćete nositi bebu.

 

Komentari (0)
Loading