"Rezultat može biti krvarenje": Ginekolog savetuje na šta treba obratiti PAŽNJU prilikom kupovine GAĆICA?

K.Ć Vesti 03.01.2022 21:52 0

Kupujući gaće, vredi proveriti od čega su napravljene. Nosite tange za posebne prilike. Posle prirodnog porođaja, kao i u slučaju carskog reza, vredi izbegavati čipkaste gaćice

"Rezultat može biti krvarenje": Ginekolog savetuje na šta treba obratiti PAŽNJU prilikom kupovine GAĆICA?

Shutterstock

Loše odabrane gaćice, osim što su neprijatne, uzrokuju i mnoge bolesti, uključujući mikozu i vaginitis.

Koje su gaćice najzdravije? Izbegavajte čipku nakon carskog reza

Problem pravilnog odabira donjeg rublja odnosi se i na žene koje su bile podvrgnute carskom rezu , prirodnom porođaju ili operaciji.

- Kada čipkaste gaćice dodirnu sveži ožiljak, može izazvati dosta komplikacija, jer postoperativna rana neadekvatno zarasta zbog stalne iritacije. Rezultat toga može biti krvarenje ožiljaka na jednom mestu ili duž celog reza, infekcija ili keloidi.

Uvek savetujem svojim pacijentima da ispod pupka obuku ili „mikro pantalone“ koje ne dopiru do ožiljka, ili „bakine“, pamučne. Važno je da ivica donjeg rublja ne smeta ožiljku. Na taj način se smanjuje rizik od komplikacija u procesu zarastanja. Takođe preporučujem da žene nakon porođaja prirodnim putem nose obične pamučne gaće - objašnjava dr. Zofija Borovjec, specijalista ginekologije i akušerstva.

Koje gaćice odabrati?

Mnogi stručnjaci ističu da su za zdravlje žena klasične pamučne gaćice ili bokserice najbolje za svakodnevno nošenje. Zašto? Znoj se upije u gaće, a pamuk dobro upija vlagu. Naša koža, takođe u predelu intimnih mesta, mora da diše, a u veštačkom poliesteru oseća se poput glave kada na nju stavite plastičnu kesu.

Donje rublje se koristi ne samo za odvajanje intimnih delova tela od odeće, već i za zaštitu intimnih mesta od hladnih, zimskih i jesenjih temperatura.

Nošenje gaćica od prirodnih tkanina sprečava iritaciju, peckanje i svrab koji mogu nastati kada telo dođe u kontakt sa veštačkim materijalom. A prirodne tkanine su napravljene od prirodnih sirovina biljnog porekla - poput pamuka ili životinjske svile.

Shutterstock

 

Gaće - veštačke ili sintetičke?

Gaće su često napravljene od veštačkih vlakana. Ali naziv „veštačka vlakna“ može biti pomalo zbunjujući. Proizvedeni su od prirodnih organskih sirovina: drvene celuloze, gume ili kazeina. Tako se, na primer, izrađuju materijali poput viskoze.

Situacija je drugačija sa sintetičkim vlaknima koja se od početka do kraja izrađuju u laboratoriji od polimera. Oni su derivati plastike - isti oni od kojih se, na primer, prave plastične kese. Konačni proizvod ovako proizvedenih materijala su tkanine kao što su elastan, likra, stretch ili dorlastan.

Karakteriše ih činjenica da apsorbuju samo 10 do 25 procenata. vlaga i hermetičnost. Tako je lako zamisliti da se u takvim gaćicama više znojimo i da su možda manje prijatne jer se lepe na znojnoj koži.

S druge strane, sintetičke tkanine nisu previše higijenske, uglavnom zbog loše apsorpcije vlage, mada su ovde izuzetak visokokvalitetna poliamidna vlakna koja se uglavnom koriste za proizvodnju sportske odeće.

- Imam veliko poverenje u sportsku odeću, obično su prilagođene većim izazovima: znojenje, trčanje, dugo nošenje. Međutim, postoje izuzeci. Pacijent kojeg je drugi lekar uputio na biopsiju došao je kod mene. Sumnjao je da je imala prekancerozno stanje. Zapravo, njeni intimni delovi bili su neobično obojeni, a pored toga, ova lezija kože imala je neobičan, duguljast, simetričan oblik. Sumnjao sam da se zaista bavim onkološkim slučajem tako mlade, aktivne žene. Ali znate, pre svega oprez, pa sam uzeo isečak. Tokom vođenja razgovora tokom postupka u lokalnoj anesteziji, saznao sam da devojčica profesionalno vozi bicikl. A za vreme svakodnevnog treninga oblači posebnu sportsku odeću opremljenu umetcima koji apsorbuju udarce u međunožje. Moje pretpostavke su potvrdili rezultati biopsije: ispostavilo se da je pacijent razvio proces zapaljenja, tj. kontaktnu upalu. Bila je to reakcija tela na sastav ovog specijalnog umetka za bicikl, a samim tim i na neobičan oblik lezije kože.To dokazuje da nas ponekad čak i profesionalno veštačko donje rublje može senzibilizirati - objašnjava dr Boroviec.

Noćna tišina za intimna područja

Doktorka Zofia Boroviec naglašava da proizvođač ne stavlja napomenu ni na jedno pakovanje smokava da su one za svakodnevnu upotrebu, iako bi tako detaljne informacije verovatno bile korisne.

- Van menstruacije, nemojte spavati u gaćicama. A ako ne volite da spavate goli, najbolje je noću obući pamučnu spavaćicu ili pidžamu. Ovo je za nas najzdravije i najjednostavnije. Neka se naša intimna mesta odmore od bilo kakvih iritacija i daju „tišinu noću“, bez ukočenih čipki i gaćica - predlaže lekar.

 

Komentari (0)
Loading