Kažu da je nezdrava, ali nije: Ova hrana je hranljiva i ukusna, a mnogi je izbegavaju

Ana Klikovac Vesti 30.11.2025 08:02 0

Četvoro registrovanih dijetetičara su otkrili koja hrana, jela i grupe namirnica zaslužuju da promenite mišljenje o njima...

Shutterstock

Shutterstock

Čini se da stalno čujemo o zdravim namirnicama koje se zapravo ispostave kao pune šećera ili siromašne hranljivim materijama. Pa kako bi bilo da napravimo listu namirnica koje nezasluženo imaju lošu reputaciju u zdravoj ishrani?

Kada nešto stekne reputaciju „nezdrave hrane“, teško je promeniti percepciju – bez obzira na to koliko naučnih studija opovrgava prethodne tvrdnje.

Četvoro registrovanih dijetetičara su otkrili koja hrana, jela i grupe namirnica zaslužuju da promenite mišljenje o njima.

Jaja

Nutricionisti su nekada mislili je da su jaja bogata mastima i holesterolom, što može negativno uticati na zdravlje srca. Danas znamo da nije tako.

Shutterstock/ARIMAG

Shutterstock/ARIMAG

 

„Jaja sadrže masti, da, ali ne u zabrinjavajućem nivou – i deo tih masti su dobre masti,“ objašnjava Aleksandra Luis, RD, LDN za Real Simple.

„I iako jaja sadrže holesterol, sada razumemo da holesterol u hrani nije direktno povezan sa nivoom holesterola u krvi.“ Možda najvažnije, jaja su puna proteina, vitamina i minerala. Dakle, preskočite omlet od belanaca i idite na prava jaja. Vaša nepca će vam biti zahvalna.

Zamrznuta hrana

Kada pomislimo na zamrznutu hranu, obično pomislimo na zamrznutu picu, sladoled ili ručkove bake sa televizije. Ali industrija zamrznute hrane je mnogo napredovala, posebno kada su u pitanju voće i povrće. Voće i povrće se brzo zamrzavaju kada dostignu vrhunsku zrelost – i kada je njihov sadržaj nutrijenata najveći. To znači da ćete dobiti najviše vitamina i minerala za svoj novac.

zamrznuta hrana

Shutterstock

 

„Volim da koristim povrće u kesi za kuvanje na pari kao prilog, zamrznute bobice u ovsenu kašu i povremeni zamrznuti obrok za ručak,“ kaže Luis. 

Samo obratite pažnju na visok nivo natrijuma, posebno u povrću pakovanom sa specijalnim sosovima i dodacima. „Ako želite malo začina i ukusa, najbolje su one vrste koje su blago začinjene biljem i začinima,“ kaže Dženifer Packovski, MS, RDN/LDN.

Kafa

Iako prekomerno konzumiranje može imati neke negativne posledice – ubrzan rad srca, znojenje, dijareju, zatvor – umeren unos kafe zapravo je u većini slučajeva koristan za zdravlje.

kafa

Shutterstock

 

Prema Julijani Dju-snap, RD, LDN, CPT, kafa sadrži nekoliko važnih B vitamina i povezana je sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2. Jedna napomena: ono što dodate u kafu – zaslađivače, MCT ulje i puter – može imati štetne efekte.

Ugljeni hidrati

Hleb, skrobno povrće, ovsena kaša i slične namirnice često se smatraju sumnjivim zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata.

hleb

Shutterstock

 

„Međutim, vaši organi – posebno mozak, bubrezi i mišići – trebaju ugljene hidrate da bi pravilno funkcionisali,“ objašnjava Dju-snap.

Osim što telo energiju iz ugljenih hidrata sagoreva efikasnije nego iz bilo kog drugog makronutrijenta, ove namirnice sadrže i izuzetno važnu vlaknastu komponentu. Vlakna su nam potrebna da regulišemo varenje i obezbedimo osećaj sitosti koji možda ne bismo dobili iz dijete bogate mastima i proteinima.

Gluten

O, kako gluten ima lošu reputaciju. Čini se da je oznaka „bez glutena“ danas prestižna. Takođe se često stavljaju u istu kategoriju sa visoko prerađenim ugljenim hidratima poput belog hleba i paste.

alfredo pasta sa piletinom

Shutterstock

 

Ali gluten nije zao – to je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži i daje testu strukturu i elastičnost. Korišćenje integralnih verzija proizvoda koji sadrže ove žitarice je izuzetno zdrav izbor – a ovi proizvodi su obično manje prerađeni od svojih „bezglutenskih“ pandan verzija.

„Samo oni koji imaju celijakiju, alergiju na pšenicu ili netoleranciju na gluten doživljavaju negativan efekat glutena na zdravlje,“ kaže Rejčel Kejn, MS, RD, LDN. Dakle, ako to niste vi, slobodno jedite integralnu pastu i hleb bogat vlaknima.

Mlečni proizvodi

Iako nisu svi mlečni proizvodi jednaki – razmislite o grčkom jogurtu naspram sladoleda – mlečni proizvodi su generalno vrlo zdravi. Mlečni proizvodi obično sadrže mnoge važne nutrijente poput vitamina D, magnezijuma i kalijuma. Takođe mogu biti dobar izvor proteina.

sir

Shutterstock

 

„Čak i osobe koje su netolerantne na laktozu mogu uživati i zdravo podnositi određene vrste mlečnih proizvoda, posebno fermentisane ili stare proizvode kao što su kefir, stari sirevi ili jogurt,“ kaže Kejn. (Imajte na umu da su netolerancija na laktozu i alergija na mleko dve različite stvari. Ovo se ne odnosi na osobe koje imaju alergiju na mleko.)

Na osnovu opsežnih istraživanja o efektima mlečnih proizvoda na zdravlje, većina nutricionista se slaže da, kada se konzumiraju umerenim količinama, mlečni proizvodi mogu pomoći u gubitku težine, izgradnji mišića, prevenciji kardiovaskularnih bolesti i zdravlju kostiju.

Konzervisano voće i povrće

Poput zamrznutog voća i povrća, i konzervisano voće i povrće se bere u punoj zrelosti i odmah šalje na preradu.

voće

Shutterstock

 

Prema Packovski, konzervisane namirnice mogu biti praktičan dodatak ishrani i zdravije su od mnogih drugih grickalica, pod uslovom da izbegavate one koje su pune soli i šećera.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs VODA OD KISELIH KRASTAVACA JE PRAVO BLAGO: OBIČNO ZAVRŠI U SUDOPERI, A KAD ČUJETE KOLIKO JE KORISNA VIŠE JE NEĆETE BACATI #najzena #zena #viral #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading