Šargarepe dolaze direktno iz zemlje, i ponekad tako i izgledaju — posebno one na kojima se još uvek vide grudvice zemlje.
Da bismo naučili kako pravilno oprati šargarepe i ukloniti prljavštinu, moguće ostatke pesticida i bakterije koje mogu dospeti na njih tokom berbe i rukovanja, poslušali smo savete stručnjaka za bezbednost hrane.
Bilo da je vaš svežanj stigao sa pijace ili iz prodavnice, nastavite da čitate kako biste saznali najbolji i najefikasniji način da operete šargarepe, uključujući i to da li je potrebno da ih ljuštite ili ne.
Kako oprati šargarepe
Nije komplikovano. Ne treba vam ništa specijalno da biste šargarepe dobro očistili, kaže Ejmi Džonston, MS, edukator i asistent profesora bezbednosti hrane na Univerzitetu u Minesoti za sajt Martha Stewart. Potrebna je tekuća voda i malo trljanja.
Shutterstock
„Za šargarepe, koje su korenasto povrće, najbolja je hladna tekuća voda“, objašnjava ona. „Ako imaju udubljenja ili izbočine, koristite četkicu za ribanje. Ona vam pomaže da dođete do svih pukotina i neravnina bolje nego samo rukom.“
Četkica za povrće – nije obavezna, ali se preporučuje
Kada birate četkicu za povrće, Džonstonova preporučuje praktičan izbor. „Pazite da je materijal takav da može da se opere i dezinfikuje“, kaže ona. „Neke su baš slatke i imaju drvenu dršku, ali drvo je malo teže očistiti i dezinfikovati u kuhinji. Sve što može u mašinu za sudove je najbolja opcija.“
A šta je sa pesticidima?
Mnogi se pitaju da li samo pranje može ukloniti hemijske ostatke sa korenastog povrća. Prema Džonstonovoj, u većini slučajeva dobro obavlja posao. „Ako su ih farmeri i proizvođači koristili pravilno, mnogi ti pesticidi su rastvorljivi u vodi“, kaže ona. „Pranje pod hladnom tekućom vodom je dobro.“
Ljuštiti ili ne ljuštiti?
Ljuštenje može pružiti dodatni nivo zaštite — ali, kaže Džonstonova, „ako ljuštite šargarepu, ipak je prvo operite. U suprotnom ćete sve sa spoljne površine preneti na sveže oljuštenu površinu.“
Organske šargarepe
Nemojte pretpostaviti da organske šargarepe ne treba dobro oprati. „Preporučujem ista pravila“, kaže Džonstonova. „Kontaminacija može da se desi u bilo kom trenutku — od polja do vaše kuhinje, tokom transporta ili rukovanja.“
Završni korak
Nakon ispiranja šargarepa, rasporedite ih na čistu krpu ili rešetku za sušenje i ostavite da se potpuno osuše na vazduhu pre nego što ih stavite u frižider.
3 česte greške koje treba izbegavati pri pranju šargarepa
Zaboravljanje čišćenja sudopere
Jedna od najvećih grešaka nema veze sa šargarepom—već sa sudoperom.
Shutterstock
„Toliki broj ljudi ne očisti i ne dezinfikuje svoju sudoperu pre pranja povrća,“ kaže Džonstonova.
„Ako počnemo sa prljavom sudoperom, postoji mogućnost unakrsne kontaminacije.“ Ona preporučuje da se operu i dezinfikuju sudopera, česma i ručke pre ispiranja povrća.
Korišćenje sredstva za pranje povrća
Uštedite vreme i novac tako što ćete preskočiti sredstva za pranje voća i povrća. Stručnjaci se slažu da nisu potrebna.
Ne sušenje šargarepa
Održavanje povrća vlažnim stvara drugi problem. „Nakon što operu povrće, mnogi ga ne ostave da se osuši na vazduhu,“ kaže Džonstonova.
Shutterstock
„Stave ga u frižider u hermetički zatvorenu posudu sa svom tom vlagom, a to može ubrzati kvarenje. Ako je prisutna neka bakterija, ona će obožavati tu vodu.“ Zato ostavite šargarepe da se osuše ili ih obrišite čistim kuhinjskim peškirom ili ubrusom.
Saznajte odakle dolaze vaše šargarepe
Ako vas zanima kako su vaše šargarepe uzgajane, Džonston predlaže da, kad god je moguće, odete direktno do izvora. „Ako imate priliku da upoznate farmera koji uzgaja te šargarepe i da razgovarate sa njim o njegovim praksama uzgoja i berbe, sjajno je da to uradite na pijaci ili u zadrugi,“ kaže ona. Za kupce u supermarketu preporučuje malo istraživanja na internetu kako biste saznali više o farmi ili dobavljaču.
Bonus video:
Možda vas zanima…