Ne tražite dalje: Ova pasta se meša u sve, izbor je broj 1 svetskih kuvara

Ana Klikovac Vesti 25.11.2025 13:03 0

Postoji nekoliko oblika testenine koji su svestrani, ali jedan oblik je dobio jednoglasno odobrenje od svih kuvara...

Shutterstock

Shutterstock

Ako ste ikada bili preplavljeni u odeljku za testeninu, niste sami. Postoji toliko mnogo vrsta testenine na tržištu, od tankih špageta do uvijenih fusili. I to s razlogom: različite testenine su dizajnirane za različite sosove, a samim tim i za različita jela.

Ali šta ako tražite testeninu koja može sve? Možda želite da se zalihtite tokom rasprodaje, ili možda volite da eksperimentišete u kuhinji. U svakom slučaju, trebalo bi da izbegavate da uzmete nasumičan oblik – jer postoji jedan koji kuvari jednoglasno preporučuju kao univerzalnu testeninu.

Ovde ćemo podeliti koji je oblik testenine najbolji za svestranost, prema iskustvu tri kuvara.

Na šta obratiti pažnju pri kupovini testenine

Ispostavilo se da oblik testenine nije samo estetska stvar. „Oblik testenine je više od vizuelnog izbora; on definiše kako se sos i ukus spajaju,“ kaže Renato Iera, kuvar i suosnivač ,,IT Trattoria". Džon Flora, kuvar i osnivač ,,Flora Foods", podržava ovu ideju, napominjući da oblik zaista ima značaj jer utiče na interakciju sa sosom.

Cilj pri izboru testenine je balans. „Pravi oblik osigurava da svaki zalogaj ima savršenu mešavinu teksture, sosa i ukusa,“ objašnjava Iera za Real Simple.

Shutterstock

Shutterstock

 

Međutim, ako kupujete univerzalnu testeninu, želite oblik koji može da izdrži i lagana i teža jela. Evo faktora na koje treba obratiti pažnju:

  • Veličina: Srednja veličina testenine omogućava ravnomerno kuvanje i dobro se slaže sa povrćem, plodovima mora ili mesom, napominje Iera.
     
  • Tekstura: Birajte testeninu sa određenom površinskom teksturom (dakle, da nije previše glatka ili sjajna) kako bi se sos bolje zadržavao, preporučuje Flora.
     
  • Struktura: Odaberite oblik sa umerenim nivoom složenosti (npr. cevi ili uvijeni oblici) tako da funkcioniše sa svim vrstama sosova – od laganih sa uljem, do gustih sosova sa mesom ili povrćem, predlaže Flora.
     
  • Debljina: Čvrsta i debela testenina izdržaće širok spektar priprema.

„Kvalitet proizvoda je podjednako važan kao i oblik,“ objašnjava Flora. Zato je vredno odabrati testeninu napravljenu od visokokvalitetnih sastojaka, jer će ona dati bolju teksturu i ukus u jelu.

Najbolji oblik testenine za svestranost

Postoji nekoliko oblika testenine koji su svestrani, ali jedan oblik je dobio jednoglasno odobrenje od svih kuvara– pene.

Šta je toliko posebno kod pene paste?

„Pre svega, penne je odlične veličine za mnoga jela. Nije preduga, prekratka, preširoka ili pretanka,“ kaže An Ziata, kuvarica u Institutu za kulinarsku edukaciju. Pene takođe ima karakteristične rebraste linije, napominje Flora. „To je idealno za zadržavanje sosova, od laganih sosova od paradajza do kremastih ragua,“ dodaje on.

„Pored toga, pene imaju koso sečene krajeve, što pomaže da se uhvate delovi sastojaka poput začina, sira ili povrća, osiguravajući da svaki zalogaj bude ukusan i skladan,“ objašnjava Flora. Ovi krajevi takođe mogu probiti sos – i tako pokupiti više sa svakim zalogajem, ističe Ziata.

pasta sa patlidžanom

Shutterstock

 

Vredno je pomenuti i šuplji centar pene. On može da zadrži ukus (tj. sos) unutra, čineći svaki zalogaj punim i izbalansiranim, napominje Iera. Na kraju, penne je debela i čvrsta. „Ova čvrstina pomaže testenini da izdrži kidanje i lomljenje, omogućavajući joj da se održi u pečenim jelima i hladnim salatama,“ objašnjava Ziata.

Niste uvereni? Razmislite kako pene stoji u poređenju sa drugim oblicima testenine. „U poređenju sa glatkim ili tanjim testeninama, pene pružaju zadovoljavajuću teksturu i bolje zadržavanje sosa,“ deli Flora. Pene takođe nudi solidnu porciju testenine, posebno u poređenju sa manjim oblicima (poput makarona) i većim (poput rigatonija). Na kraju, penne je „dovoljno rafinirana za elegantno serviranje, a istovremeno dovoljno čvrsta za rustična comfort jela,“ objašnjava Iera.

Srećom, kako Ziata napominje, pene je lako pronaći u prodavnicama. To znači da je lako napraviti zalihe, osiguravajući da budete spremni za sve vaše omiljene recepte sa testeninom. Srećno kuvanje!

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading