Stavite nar ovde: Duže će trajati i biće svež danima, nema greške

Ana Klikovac Vesti 25.11.2025 15:09 0

Ceo nar ima iznenađujuće dug rok trajanja, ali samo ako se pravilno čuva...

Shutterstock

Shutterstock

Sezona nara je najbolja sezona. Dostupan kao ceo plod ili spremne zrnaste semenke, nar donosi talase slatkoće, boje i teksture u sve – od salata i deserata do pica (da, čak i pice). Pored toga, nar je pun nutritivnih dobrobiti, uključujući antioksidanse, vlakna i vitamine.

Ali, da biste u njemu zaista uživali, potrebno je da ga pravilno čuvate. Stručnjaci su najbolje mesto za čuvanje nara i kako osigurati da traje nedeljama.

Na šta obratiti pažnju pri kupovini nara

Prvi korak da biste osigurali da vaš nar ostane svež dok ga ne upotrebite je da počnete još pre nego što stignete kući sa pijace. Kada kupujete ceo nar, ne zamarajte se previše sitnim oštećenjima na kori. Nekoliko ogrebotina ili neujednačenih delova kore nisu pokazatelji lošeg kvaliteta. Umesto toga, fokusirajte se na oblik i težinu, jer oni otkrivaju koliko su sočne semenke unutra.

nar

Shutterstock

 

„Ljudi često obraćaju pažnju na boju, ali prava indikacija je težina,“ kaže Derik Miler, predsednik ,,POM Wonderful", najvećeg proizvođača svežeg nara i soka od nara u SAD za sajt Martha Stewart. „Želite nar koji deluje težak za svoju veličinu – to znači da je pun sočnih semenki.“

Samo semenke: Ako više volite praktičnost semenki nara koje su spremne za jelo, niste jedini. Oduzimanje semenki može biti naporno, ali ključ pri kupovini pakovanih semenki je da proverite datum najbolje upotrebe i planirate da ih pojedete do tada.

Kako čuvati ceo nar

Ceo nar ima iznenađujuće dug rok trajanja, ali samo ako se pravilno čuva. Preferira hladno i suvo okruženje, dalje od direktne sunčeve svetlosti. Dok je radna površina ili voćna činija dovoljna ako ćete ga pojesti u roku od nekoliko dana, frižider je najbolja opcija za duže čuvanje.

„Mnogi misle da nar treba čuvati na pultu, jer ga većina prodavnica prodaje na sobnoj temperaturi,“ kaže Dženi Fink, MS, RD iz Metabolic Dietitian, koja redovno preporučuje nar zbog njegovih antiinflamatornih svojstava i počela je da deli savete za čuvanje nakon što je čula koliko često klijenti gube voće zbog prerane propadanja.

nar

Shutterstock

 

Bilo da ga čuvate na pultu ili u frižideru, nemojte prati voće pre skladištenja. Kora pruža dobru zaštitu, kaže Miler. Zapravo, vlaga ostavljena na kori nakon pranja može dovesti do kvarenja.

Takođe, zapamtite da, bez obzira da li ih držite na pultu ili u frižideru, treba da ih odvojite od voća koje proizvodi etilen, poput jabuka i banana, jer etilen može ubrzati kvarenje nara.

Koliko dugo traje ceo nar 
  • Na sobnoj temperaturi: Ceo nar na pultu traje do nedelju dana.
     
  • U frižideru: Ako se čuva u fioci za povrće ili nekom drugom hladnom, provetrenom mestu, može trajati do dva meseca.
Kako čuvati semenke nara

Kada izvadite semenke iz nara, vreme počinje da teče. „Kora je savršena prirodna zaštita,“ kaže Miler. „Ona ih drži u odličnom stanju za jelo, ali kada ih izvadite, moraju da se čuvaju u frižideru ili će fermentisati ili se pokvariti.“

Shutterstock

Shutterstock

 

Fink predlaže da semenke potpuno osušite pre nego što ih stavite u plitku, hermetički zatvorenu posudu. „Dodavanje male papirne salvete na dno posude pomaže da se upije preostala vlaga, tako da semenke ostanu sveže duže,“ napominje ona.

Koliko dugo traju semenke 

Čuvane u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru, semenke traju do nedelju dana.

Pakovane semenke: Ako ste kupili pakovane semenke, proverite datum „najbolje upotrebe“ i osigurajte da ostanu rashlađene. Pravilno pakovane semenke, kaže Miler, dizajnirane su da ostanu sveže do tog datuma, pod uslovom da se čuvaju u frižideru.

Zamrzavanje semenki

Ako znate da nećete moći da ih iskoristite na vreme, zamrznite ih za kasniju upotrebu.

zamrzivač

Shutterstock

 

Rasporedite ih na pleh da se zamrznu pojedinačno. Kada se zamrznu, prebacite semenke u kesu za zamrzivač, istisnite višak vazduha i čuvajte do nekoliko meseci.

Zamrznute semenke zadržaće svoj ukus i živopisnu boju – i možete ih koristiti direktno iz zamrzivača u smutijima, sa jogurtom ili u kuvanju. Imajte na umu da tekstura neće biti tako dobra za grickanje nakon odmrzavanja.

Kada ih baciti

Iako imaju dug rok trajanja, nar se na kraju kvari, a znaci toga su prilično jasni.

  • Semenke: Ako primetite mehuriće ili mlečnu tečnost na dnu posude, vreme je da ih bacite. „To su znakovi da je počela fermentacija i treba ih odbaciti,“ objašnjava Miler. Bilo koja plesan na površini je takođe odmah znak za bacanje.
     
  • Ceo nar: Spoljašnja kora daje dobre naznake. Tamno braon ili žute mekane mrlje ukazuju na unutrašnje propadanje, i iako je oštećenje ponekad izolovano, najbolje je otvoriti plod i pregledati semenke pre nego što ga pojedete ili bacite. Bacite plod ako primetite plesan na kori.

Fink napominje da tekstura samog ploda može biti pokazatelj. „Kada kora nara postane mekana, naborana ili se oseća spužvasti na dodir, vreme je da ga bacite,“ kaže ona.

 

Bonus video:

 

@najzena.rs VODA OD KISELIH KRASTAVACA JE PRAVO BLAGO: OBIČNO ZAVRŠI U SUDOPERI, A KAD ČUJETE KOLIKO JE KORISNA VIŠE JE NEĆETE BACATI #najzena #zena #viral #viraltiktok #fyf ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading