Obratite pažnju u ovom periodu: Čak i LUFTIRANJE stana može ugroziti vaše ZDRAVLJE

Vesti 19.08.2021 20:54 0

Kada je letnji period, alergije kod ljudi su učestalije i samim tim ovaj period je opasniji po zdravlje

Obratite pažnju u ovom periodu: Čak i LUFTIRANJE stana može ugroziti vaše ZDRAVLJE

Shutterstock

Koncentracija polena će biti ogromna od 20. avgusta do 20. septembra i potrebno je voditi računa o svakoj zaštiti od alergija.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine, Mirjana Mitrović je upozorila da čak i dodirivanje ove otporne, adaptivne biljke može izazvati reakcije na koži.

- Čak i ako dodirnete ambroziju nezaštićenim rukama, možete dobiti kontaktne plikove. Polen biljke leti preko sto kilometara, a iz Vojvodine, koja je nekad bila ‘crna’ tačka, proširila se ka jugu zemlje. Zbog zagađenja vazduha, polenove čestice se vezuju za čestice zagađenja i stižu i u urbane sredine, zbog čega nema razlike između osoba u gradskoj i ruralnoj sredini. U gradu ćemo čak imati izraženije simptome - rekla je ona.

Čak je i obično provetravanje opasno.

- Nemojte vetriti prepodne, već kasno poslepodne kada će pad temperature i rosa oboriti broj polenovih zrna, u određenom procentu. Koristite klima uređaj, morate biti pod terapijom u dogovoru sa lekarom ako ste alergični“, rekla je ona.

Mnogi ne znaju da tokom ovog perioda ne bi trebalo da suše veš napolju!

- Ne sušite veš napolju, mokar veš sakuplja alergene, čestice polena i drugog zagađenja i unećete ih u kuću. Ako možete, izmestite se tamo gde merenja pokazuju da je manje polena“, rekla je ona i dodala da na imunološki odgovor, samim time i alergijske reakcije, utiče moderan način života. Užurbanost, loša ishrana, zagađenje, sve će to uticati na imunološki odgovor - rekla je ona.

Komentari (0)
Loading