Magnezijum je mineral o kojem se trenutno puno govori. Ne samo da pomaže u smanjenju upala, poboljšava san i čak popravlja DNK, već i „sudeluje u mnogim drugim fiziološkim procesima u telu“, potvrđuje nutricionistkinja Iciar Digon.
Iako možete da uzimate dodatke magnezijuma, još je bolje konzumirati ishranu bogatu magnezijumom, punu voća i povrća. Jedna namirnica koja je posebno dobar izvor? Spanać.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Ne samo da je pun magnezijuma, već se može pripremiti na više načina koji ne utiču na nutritivne prednosti ovog minerala.

Shutterstock
Nutricionistkinja Paula Martin Klares napominje da je spanać odličan za „zdravlje kože, kose i kostiju jer – osim magnezijuma – sadrži kalcijum, gvožđe, kalijum, fosfor, vitamine B grupe i vitamine A, C, E i K.“
Zašto su svi tako opsednuti magnezijumom?
Slično kao sa vitaminom D, mnogi od nas imaju manjak magnezijuma. Međutim, potreban nam je jer je uključen u stotine telesnih procesa.
„Održava mišiće i imunološki sistem u dobrom stanju,“ objašnjava nam Digon, napominjući da takođe može smanjiti umor i iscrpljenost.

Shutterstock
Isabel Vinja Bas, lekarka specijalista endokrinologije i ishrane u kompaniji za dodatke ishrani IVB Wellness Lab objašnjava: „Magnezijum je drugi najzastupljeniji mineral unutar svake naše ćelije. Potreban je za više od 300 metaboličkih reakcija, od kojih su dve najvažnije pravilna kontrakcija i opuštanje mišića (uključujući krvne žile i srce) i optimalna funkcija nerava.“ Međutim, studije potvrđuju da mnogi od nas imaju manjak magnezijuma, sa uobičajenim simptomima koji uključuju težinu u mišićima, nesanicu i umor.
Magnezijum u spanaću
Spanać je proverena supernamirnica sa razlogom – ima malo kalorija (samo 7 kalorija po šoljici), ali je bogat antioksidansima koji štite jetru, debelo crevo i oči. Kako napominje dr. Olivije Kortin-Klarins u svojoj knjizi „Lepota u mojim receptima“, spanać takođe podstiče probavno zdravlje zahvaljujući visokom sadržaju vlakana.

Shutterstock
Takođe pomaže u stimulisanju funkcije creva i može pomoći u prirodnim procesima detoksikacije tela. Sa 24 mg magnezijuma po šoljici sirovog spanaća, konzumiranje ovog povrća je dvostruko korisno za održavanje svega u dobrom stanju.
Da li je bolje jesti spanać sirov ili kuvan?
Lisnato zeleno povrće poput spanaća može se jesti sirovo ili kuvano jer zagravanje ne uništava magnezijum – zapravo, kada se spanać kuva, sadržaj magnezijuma se povećava. (Kuvani spanać sadrži 157 mg magnezijuma.)

Shutterstock
„Iako kuvano povrće gubi određenu količinu vitamina topivih u vodi, sposobnost tela da apsorbuje minerale poput magnezijuma, gvožđa i kalcijuma zapravo se povećava nakon kuvanja, jer molekularna struktura postaje biološki dostupnija,“ objašnjava Digon.
S tim na umu, preporučuje jedenje kuvanog spanaća uveče kako bi se poboljšala probava, apsorpcija i noćni san.
Jednostavni načini uključivanja spanaća u ishranu
Imajući to na umu, postoji više načina na koje se spanać može dodati u ishranu. Probajte spanać kao bazu za salatu jer se dobro slaže sa mnogo drugih sastojaka.
Na primer, Kurtin-Klarins savetuje kombinovanje spanaća sa paradajzom, maslinovim uljem i vinskim sirćetom kako biste stvorili jednostavnu salatu. Za dodatne hranjive materije, uključite porciju proteina poput piletine, ćuretine ili tune, i malu količinu zdravih masti, poput oraha ili avokada.

Shutterstock
Možete dodati spanać i u smuti. Nutricionistkinja Beatris Larea preporučuje mešanje lisnatog povrća sa bananom, borovnicama, malinama, semenkama konoplje i biljnim mlekom. Ili, ubacite šaku spanaća u testeninu, supe, omlete i pržena jela za dodatni podsticaj vitaminima, vlaknima, antioksidansima i mineralima, prenosi Vogue.
Bonus video: