Kada pomislimo na proteine, voće nam verovatno nije prva asocijacija.
Ipak, postoje vrste koje sadrže iznenađujuću količinu ovog važnog nutrijenta, posebno ako želimo da obogatimo ishranu biljnim izvorima.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
U nastavku otkrivamo top 5 voćki koje su najbogatije proteinima i lako se mogu uklopiti u naše letnje recepte.
Avokado
Iako je avokado poznat po zdravim mastima (mononezasićenim masnim kiselinama), on je ujedno i jedna od voćki sa najviše proteina: do 3 g na 100 g. Takođe je bogat vlaknima, kalijumom i antioksidansima.

Shutterstock
Idealan je za mazanje na hleb, kao dodatak salatama ili u smutijima — avokado je pravi saveznik za zdravlje.
Guava
Guava je supervoće koje se ređe konzumira u Evropi, a sadrži do 3 g proteina na 100 g, što je više od većine klasičnog voća. Uz to, ona je izuzetan izvor vitamina C, kao i vlakana i antioksidanasa.

Shutterstock
Može se konzumirati u obliku smutija ili kao deo voćne salate.
Kokos
Kokos, u svojim različitim oblicima, sadrži zanimljivu količinu proteina. Svež, rendani kokos sadrži oko 4 g proteina na 100 g, dok sušeni kokos sadrži između 6 i 7 g.

Shutterstock
Takođe je bogat biljnim zasićenim mastima, vlaknima i mineralima. Energetski jak, lako se koristi u mnogim receptima — od granola i kaša do smutija i kolača.
Marakuja
Marakuja zaslužuje mesto na listi voća bogatog proteinima jer sadrži do 2,5 g proteina na 100 g.

Shutterstock
Uz to, bogata je vlaknima, vitaminom C, antioksidansima, kao i gvožđem i magnezijumom. Najlepše je konzumirati je svežu, kašičicom direktno iz kore.
Sušeno voće
Sušeno voće prirodno je koncentrisanije u nutrijentima, uključujući i proteine, u poređenju sa svežim voćem. Suve smokve, na primer, sadrže 3,3 g proteina, urme 2,5 g, a suve kajsije 3,5 g.

Shutterstock
Odlične su kao prirodna užina koja vraća energiju i obezbeđuje biljne proteine tokom dana. Sjajno se kombinuju i u slatko-slanim receptima, ili kao dodatak jogurtu ili doručku, objašnjava Elle.
Bonus video: