Brokoli sadrži puno hranljivih sastojaka, uključujući vlakna, vitamin C, vitamin K, gvožđe i kalijum. Takođe sadrži i više proteina od ostalog povrća
Brokoli možete koristiti is sirov i kuvan ali nedavna istraživanja pokazuju da nežno kuvanje na pari pruža najviše zdravstvenih pogodnosti.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče
Ako vam je teško da kuvate na pari, koristite taktiku kratkog kuvanja. Ubacite brokoli u kipeću vodu, samo na par minuta. Sačuvaćete i boju i ukus.
ZAŠTO JE VAŽAN BAŠ BROKOLI?
Studije sugerišu da je konzumacija baš ovog povrća, povezana sa smanjenim rizikom od mnogih karcinoma, uključujući karcinom pluća, debelog creva, dojke, prostate, pankreasa i želuca.
Brokoli utiće na enzime jetre, smanjuje oksidativni stres, smanjuju upale, stimulišu imuni sistem i bore se protiv razvoja i rasta raka, pa se savetuje i obolelima nakon opericaje.
Upravo sulforafan, deluje protiv stvaranja karcinoma na molekularnom nivou smanjenjem oksidativnog stresa.
Sulforafan se javlja u 20–100 puta većim količinama u mladim klicama brokolija nego u odraslim glavicama ovog povrća, pa možete razmisliti o ovom načinu primene.
Kada bi trebalo izbegavati brokoli?
Oni koji piju lekove za zgrušavanje krvi trebalo bi da izbegavaju namirnice koje sadrže mnogo vitamina K,a brokoli ima dosta ovog vitamina
Ovaj vitamin direktno blokira dejstvo lekova za zgrušavanje krvi i zato bi trebalo ograničiti i zelenu salatu, kupus, šparglu, spanać, prokelj, avokado, pomorandže, peršun.
