Ako tražite idealan obrok koji vam daje snagu za ceo dan, a uz to može da zameni i desert – odgovor je skir. Ovaj gusti mlečni proizvod, koji liči na jogurt, ali se zapravo svrstava u kategoriju svežih sireva, potiče sa Islanda, gde se koristi već vekovima. Danas, zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu, skir postaje nezaobilazna namirnica i na našem tržištu.
Šta je zapravo skir?
Skir se pravi od pasterizovanog obranog kravljeg mleka, fermentiše se uz pomoć specifičnih kultura i cedi kako bi se dobila gusta, kremasta tekstura. Prodaje se u staklenim teglicama i jede kašikom – savršeno praktično i zdravo rešenje za svaki obrok.
Možete ga jesti za doručak jer vas puni energijom, popodne kao užinu koja suzbija umor, a uveče kao lagani, ali zadovoljavajući obrok ili zamenu za klasične, kalorične deserte.
5 razloga zašto da uključite skir u ishranu
Izuzetno bogat proteinima
Skir sadrži i do dva puta više proteina od običnog jogurta. Pomaže u izgradnji i očuvanju mišićne mase, ubrzava oporavak posle fizičke aktivnosti i doprinosi osećaju sitosti.
Nizak udeo masti i ugljenih hidrata
Idealan je za one koji vode računa o liniji – hranljiv, a lagan.
Prirodni probiotik
Izvrstan izvor kalcijuma
Važan je za zdravlje kostiju i zuba, posebno kod dece, starijih osoba i žena.
Svestran u kuhinji
Može se koristiti kao osnova za doručak, dodatak smutijima, zamena za pavlaku ili sastojak u zdravim kolačima.
RECEPT: Brzi skir doručak u čaši
Sastojci:
200 g skira
1 kašičica meda ili javorovog sirupa
Šaka svežeg voća (borovnice, jagode, maline)
1 kašika ovsenih pahuljica ili granole
Prstohvat cimeta
Priprema:
U čašu sipajte polovinu skira.
Dodajte sloj voća i ovsene pahuljice.
Preko toga stavite ostatak skira.
Prelijte medom i pospite cimetom.
Ostavite da odstoji 5 minuta – i uživajte!
Skir je više od običnog mlečnog proizvoda – on je prirodni saveznik zdravlja, energije i dobrog izgleda. Uključite ga u ishranu i dajte svom telu ono što zaista zaslužuje.
Domaći skir – islandski jogurt
Sastojci:
2 litra obranog (ili nemasnog) mleka
2 kašike gotovog skira (ili grčkog jogurta, kao starter kultura)
Gaza ili čista kuhinjska krpa
Cediljka i veća posuda
Priprema:
Zagrejavanje mleka
Sipajte mleko u šerpu i zagrejte do 90°C, ali pazite da ne provri. Povremeno mešajte da se ne zalepi. Kada dostigne temperaturu, skinite s ringle i ostavite da se prohladi na 40°C (temperatura tela).
Dodavanje kulture
U manjoj posudi pomešajte 2 kašike gotovog skira s malo prohlađenog mleka da se razredi, pa umešajte nazad u ostatak mleka. Dobro promešajte.
Fermentacija
Pokrijte šerpu poklopcem i umotajte je u peškir. Ostavite da stoji na toplom mestu 8–12 sati (idealno preko noći) dok se mleko ne zgusne kao puding.
Cedenje
Na cediljku stavite gazu ili čistu kuhinjsku krpu, stavite iznad veće posude i sipajte skir. Ostavite u frižideru da se cedi 4–6 sati (ili duže ako želite gušći skir).
Prenesite skir u staklene tegle i čuvajte u frižideru do 7 dana. Tečnost koja se iscedi (surutka) može se koristiti u smutijima, pecivima ili kao dodatak za fermentaciju hleba.
Saveti:
Za aromu možete dodati malo vanile, med, cimet ili voće.
Ako prvi put pravite, koristite kupovni skir bez dodataka kao starter.