Kako da znate da li vam je srce u LOŠEM stanju? Promene na KOŽI mogu biti ozbiljni znakovi OBOLJENJA, ne smete ih ZANEMARITI

Vesti 22.12.2021 15:35 0

Bolesno srce pokazuje simptome ne samo kroz simptome koje poznajemo, kao što su povećan umor, kratak dah ili osećaj peckanja u grudima. Ispostavilo se da su na našoj koži i noktima vidljivi mnogi signali da ovaj organ ne radi kako treba. Koji znakovi na telu mogu biti znakovi srčanog oboljenja?

Srce

Shutterstock

Ako posumnjamo da srce radi nenormalno, na primer, usled plitkog disanja, lupanje srca i ubrzanog rada srca, bez razmišljanja idemo kod kardiologa. Međutim, vredi zapamtiti da kardiovaskularne tegobe ne daju uvek jasne kliničke simptome. Često se dešava da funkcionišemo super, bez kardioloških problema, a jedini simptom koji ukazuje na pojavu nekih abnormalnosti su promene na koži i noktima.

Često ih potcenjujemo i smatramo rezultatom iscrpljenosti ili zanemarivanja, ali oni su znaci upozorenja koji alarmiraju. Iz tog razloga, lekar koji može da predloži kardiovaskularne probleme nije samo kardiolog, već i dermatolog.

Evo najčešćih znakova bolesnog srca na koži:

Simptom bolesnog srca - cijanoza

O opstrukciji krvnih sudova može govoriti cijanoza , odnosno modrice na koži, koje se najčešće nalaze oko usana i jezika. Kako ih prepoznati? Koža postaje ljubičasta ili plava, čak i kada nam je toplo. Ponekad naše usne postanu plavkasto-ljubičaste kada plivamo u bazenu ili u moru ili napolju na hladnoći. Ovo je normalno i govori vam da se brzo zagrejete. Kada nam je toplo, a koža ipak promeni boju, trebalo bi da se obratimo lekaru, dijagnostikujemo stanje i sprovedemo prave korake.

Simptom bolesnog srca - paukove vene na koži

Drugi kožni signal koji ukazuje na kardiovaskularne probleme su paukove vene, odnosno mali krvni sudovi čiji prečnik ne prelazi 1 mm. Kada počnu da se šire i pucaju, pojavljuju se na telu, predstavljajući ne samo vizuelni defekt, već i simptom bolesti koja će verovatno blokirati arteriju.

Među ostalim uznemirujućim znacima koje možemo primetiti na svom telu, tu su i proširene vene , odnosno potkožni, zadebljali fragmenti vena koji su najčešće vidljivi na potkolenicama.

Šta bi, osim navedenih kožnih tegoba, trebalo da brine?

  • osip, bez svraba, praćen povećanom telesnom temperaturom
  • potkožni čvorovi,
  • ispucale usne , sa tendencijom čestog krvarenja 
  • Oslerovi čvorovi, odnosno nežne kvržice koje se nalaze na prstima ruku i nogu - simptom infekcije krvnih sudova ili srca,
  • promena boje na dlanovima ili tabanima, obično crvene ili braon boje
  • otok jezika i njegova boja se menja u jako crvenu

Promene se mogu pojaviti iznenada i spontano nestati nakon nekoliko sati, ili mogu postati jače i dovesti do novih tegoba, kao što je na primer visoka temperatura.

Otiču vam stopala? Ovo je mogući signal bolesti srca i krvnih sudova

Još jedan znak abnormalnog otkucaja srca je oticanje stopala i potkolenica. Voda koja se skuplja u ekstremitetima nagomilava se kao otok, koji može biti praćen nizom drugih simptoma kao što su crvenilo, bol i osećaj sve veće toplote. Navedeni simptomi su često simptom duboke venske tromboze, venske insuficijencije, pa čak i limfedema .

Otok donjih udova može se proširiti do nivoa prepona. Međutim, treba imati na umu da otok nogu može ukazivati na mnoge različite bolesti, uključujući probleme urinarnog sistema, bolesti bubrega, ali i znak neuhranjenosti. Da biste se rešili gore opisanih tegoba, prvo je potrebno otkloniti uzrok tegobe, odnosno specifičnu bolest koja izaziva otok.

Poslednji primer su nokti

Pored gore navedenih kožnih simptoma, treba obratiti pažnju i na izgled noktiju. Ljubičaste ili crvene linije ispod noktiju su uznemirujući znak. Često ih potcenjujemo. Ovakva promena, međutim, može da govori o srčanom oboljenju, pa ako se ne sećate trenutka kada je nokat mogao da bude oštećen, obavezno se obratite lekaru.

Poslednji primer su nokti koji se savijaju nadole sa natečenim vrhovima prstiju. Ovo je stanje koje treba brzo proveriti jer može biti infekcija, srčana bolest ili problemi sa plućima.

Komentari (0)
Loading