Ako želite da smršate, preskakanje doručka nije ispravan način. Umesto toga, potrudite se da jedete između 20 i 30 posto svog dnevnog unosa energije za najvažniji obrok u danu.
Za muškarce, to znači između 500 i 700 kalorija, dok za žene to iznosi između 400 i 600 kalorija, piše Express.
Doručak se ne sme preskakati
U studiji koju su sproveli španski naučnici, pratili su ishranu i zdravlje skoro 400 odraslih osoba tokom tri godine.
Otkrili su da su oni koji su za doručak konzumirali optimalnu količinu energije, imali niži indeks telesne mase (BMI) od onih koji su jeli premalo ili previše za doručak.
Potpun doručak predstavlja obrok koji bi obezbedio previše kalorija - skoro 900. Međutim, odabir nečega poput kaše bilo bi premalo, s obzirom na to da ima samo 200 kalorija.
Naučnici su uporedili prehrambene navike i zdravstvene pokazatelje 383 odrasle osobe starosti od 55 do 75 godina u jednom istraživačkom centru u Barseloni. Istraživanje je objavljeno u The Journal of Nutrition, Health and Aging.
Svi ispitanici bili su gojazni i dijagnostikovan im je metabolički sindrom, što je skup zdravstvenih problema, uključujući visoki krvni pritisak i visok holesterol, koji povećavaju rizik od dijabetesa i srčanih bolesti.
Pacijenti su takođe učestvovali u kliničkom ispitivanju gde su ih stručnjaci stavili na mediteransku ishranu bogatu povrćem i celovitim žitaricama, kako bi im pomogli da smršaju. Unos kalorija za doručak praćen je u tri navrata tokom istraživanja - na početku, dve godine nakon početka i na kraju, tri godine kasnije. Podaci su prikupljani u različitim periodima tokom studije.
Viši nivo masti u krvi
Naučnici su otkrili nekoliko rezultata koji su pokazali razliku između onih koji su jeli premalo ili previše za doručak i onih koji su jeli pravu količinu.
Oni koji nisu jeli potrebnu količinu imali su BMI od 2 posto do 3,5 posto viši, kao i obim struka koji je bio 2 posto do 4 posto veći. Obim struka koristi se kao pokazatelj količine masti koja se nakuplja oko vitalnih organa u stomaku.
Analizom krvi takođe je utvrđeno da su oni koji su za doručak jeli premalo ili previše, imali viši nivo masti u krvi, što se smatra faktorom rizika za srčane bolesti.
Naučnici su objasnili zašto su oni koji su jeli premalo imali slične rezultate kao oni koji su jeli previše, sugestirajući da se to može povezati s činjenicom da su se oni koji su jeli doručak osećali siti tokom dana i, stoga, unosili manje kalorija zbog manje grickanja.
Profesor Alvaro Hernaez, autor studije i stručnjak za medicinske nauke na Univerzitetu Ramon Lul, rekao je: "Doručak je najvažniji obrok dana, ali važno je šta i kako ga jedete. Jedite kontrolisane količine - ne previše i ne premalo, uz dobar nutricionistički sastav. To je ključno."
"Naši podaci pokazuju da kvalitet ishrane ima povezanost s boljim ishodima u vezi s faktorima rizika za srčane bolesti. Važno je imati doručak, ali da je isto tako i kvalitetan", dodao je.
Naučnici su priznali neka ograničenja studije, uključujući činjenicu da je reč o opažanju i da su podaci prikupljeni anketiranjem ispitanika, što znači da su informacije zavisile od njihovog sećanja i iskrenosti.
Bonus video: