Skrining za rak pluća širom Srbije: Bolest koja godišnje pokosi 5.000 ljudi, a ovo je spas

Slobodanka Ćorić Vesti 18.10.2024 10:50 0

Svaka dva sata u Srbiji jedna osoba umire od karcinoma pluća

pluća

Shutterstock

Rano otkrivanje je ključno za uspešno lečenje, jer se kod više od 70% pacijenata bolest otkriva u uznapredovalom stadijumu, kada su šanse za izlečenje minimalne. Ova bolest je podmukla; često se prvi simptomi javljaju kada je bolest već u metastatskoj fazi.

Simptomi mogu biti nespecifični i uključuju dugotrajni kašalj koji se ne povlači uz antibiotike, produženu povišenu temperaturu, malaksalost, gubitak apetita i bolove u grudima. Mnogi pacijenti su pušači koji su navikli na kašalj, pa ne primete kada on postane uporniji. Na taj način često se gubi dragoceno vreme, dok bolest napreduje.

Srbija je prva zemlja na zapadnom Balkanu koja pokreće organizovani skrining za rano otkrivanje karcinoma pluća, koji se već sprovodi u Vojvodini, u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici. Ovaj korak ima za cilj da poboljša zabrinjavajuću statistiku o ovom najčešćem i najsmrtonosnijem karcinomu, od kojeg godišnje oboli gotovo 7.000, a više od 5.000 ljudi umre.

Važnost ranog otkrivanja

Direktor Klinike za pulmologiju UKC Srbije, dr Mihailo Stjepanović, naglašava da je ključno započeti skrining kako bi se promenila sumorna statistika i karcinom otkrio na vreme.

„Imamo optimalne uslove za započinjanje skrininga u Beogradu, sa timom od tri radiologa i tri radiološka tehničara. Ako bude veći odziv građana, uključit ćemo dodatne timove“, dodaje dr Stjepanović.

Savetnik ministra zdravlja, profesor dr Nebojša Tasić, istakao je značaj ovog dana za zdravstvenu zaštitu. „Skrining i prevencija su čvrsto povezani. Ministarstvo zdravlja fokusira se na preventivne aktivnosti, jer Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po broju obolelih i umrlih od raka pluća. Promena ove statistike je moguća, jer se rak pluća može izlečiti ako se otkrije na vreme. Rana dijagnostika je ključ uspeha“, rekao je dr Tasić, pozivajući građane da se odazovu skriningu.

Olja Ćorović iz Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća „Punim plućima“ naglasila je da se udruženje već godinama zalaže za pokretanje skrininga na celoj teritoriji Srbije.

 

 

 

Komentari (0)
Loading