Da li je zdraviji sveži ili kuvani paradajz? Ljubitelji zdrave ishrane će se baš iznenaditi odgovorom lekara

Izvor: Tatjana Badarević Vesti 09.10.2024 09:38 0

Paradajz je omiljen među ljubiteljima zdrave ishrane, no jeste li se ikad zapitali koji je njegov oblik bolji za vaše zdravlje – sveži ili kuvani?

domaći paradajz

Shutterstock

 

Iako je svež paradajz prepun vitamina i minerala, kuvani obiluje dodatnim zdravstvenim prednostima.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

Kuvani paradajz može poboljšati vaše zdravlje, smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći u bržem oporavku mišića nakon vežbanja. Takođe pomaže u smanjenju masnoća u krvi, poboljšav zdravlje kože te smanjuje rizik od raka.

Zašto je kuvani paradajz zdraviji od svežeg?

U knjizi "Samo jedna stvar", dr. Majkl Mosli istražuje paradajz i objašnjava zašto ima toliko pozitivan uticaj na zdravlje i vitalnost, navodi BBC.

Iako je paradajz zapravo voće zbog prisutnosti semenki, takođe je vrlo popularan širom sveta. Njegova popularnost proizlazi iz raznolikosti primene i hranljivih materija poput vitamina C, kalijuma, folne kiseline i likopena.

Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića

Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od paradajza ubrzava oporavak mišića nakon vežbanja. U jednoj studiji, grčki naučnici su utvrdili da su sportisti koji su nakon intenzivnog treninga pili sok od paradajza imali brži oporavak mišića i manje upale u poređenju s onima koji su konzumirali energetske napitke.

Pospešuje zdravlje srca

Analiza šest različitih studija pokazala je da konzumiranje jedne do jedne i po šoljice soka od paradajza dnevno tokom šest nedelja može smanjiti nivo LDL-a - "lošeg holesterola" te povećati nivo HDL-a - "dobrog holesterola", čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Kuvanje paradajza poboljšava apsorbciju likopena

Paradajz sadrži snažan antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije u telu. Likopen postaje još učinkovitiji kada se pardajz kuva jer toplota čini likopen lakše dostupnim.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)