Iako je svež paradajz prepun vitamina i minerala, kuvani obiluje dodatnim zdravstvenim prednostima.
Kuvani paradajz može poboljšati vaše zdravlje, smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći u bržem oporavku mišića nakon vežbanja. Takođe pomaže u smanjenju masnoća u krvi, poboljšav zdravlje kože te smanjuje rizik od raka.
Zašto je kuvani paradajz zdraviji od svežeg?
U knjizi "Samo jedna stvar", dr. Majkl Mosli istražuje paradajz i objašnjava zašto ima toliko pozitivan uticaj na zdravlje i vitalnost, navodi BBC.
Iako je paradajz zapravo voće zbog prisutnosti semenki, takođe je vrlo popularan širom sveta. Njegova popularnost proizlazi iz raznolikosti primene i hranljivih materija poput vitamina C, kalijuma, folne kiseline i likopena.
Sok od paradajza pomaže u oporavku mišića
Istraživanja su pokazala da konzumiranje soka od paradajza ubrzava oporavak mišića nakon vežbanja. U jednoj studiji, grčki naučnici su utvrdili da su sportisti koji su nakon intenzivnog treninga pili sok od paradajza imali brži oporavak mišića i manje upale u poređenju s onima koji su konzumirali energetske napitke.
Pospešuje zdravlje srca
Analiza šest različitih studija pokazala je da konzumiranje jedne do jedne i po šoljice soka od paradajza dnevno tokom šest nedelja može smanjiti nivo LDL-a - "lošeg holesterola" te povećati nivo HDL-a - "dobrog holesterola", čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Kuvanje paradajza poboljšava apsorbciju likopena
Paradajz sadrži snažan antioksidans likopen, koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije u telu. Likopen postaje još učinkovitiji kada se pardajz kuva jer toplota čini likopen lakše dostupnim.
Bonus video: