Za neke nikada ne biste rekli: Ove namirnice sadrže daleko više holesterola nego što možemo i da zamislimo

Tatjana Badarević Vesti 05.10.2024 08:15 0

Važno je znati koje namirnice sadrže najviše holesterola kako bismo mogli da prilagodimo ishranu i održavamo zdrav nivo holesterola

povrće

Shutterstock

 

Holesterol je važna masna materija koju naše telo proizvodi i koristi za izgradnju ćelijskih membrana i proizvodnju hormona. Međutim, previsoki nivo holesterola u krvi može biti štetan za zdravlje i povećati rizik od srčanih bolesti.

Iako neke namirnice sadrže visoke nivoe holesterola, nije potrebno u potpunosti ih izbaciti iz ishrane. Ključ je u umerenosti i uravnoteženoj ishrani. Fokusirajte se na unos raznovrsnog voća i povrća, celih žitarica, nemasnih proteina i zdravih masti. Redovno proveravajte nivo holesterola i posavetujte se s lekarom o najboljoj strategiji za održavanje zdravog holesterola, kako piše Healthline.

Namirnice bogate holesterolom

Jaja

Jaja su jedna od namirnica najbogatijih holesterolom. Jedno veliko jaje sadrži oko 186 mg holesterola, što je više od polovine preporučenog dnevnog unosa. Međutim, jaja su takođe bogata proteinima i hranljivim materijama pa ih ne treba u potpunosti izbaciti iz ishrane.

žena

Shutterstock

 

 

Iznutrice

Iznutrice poput jetre, bubrega i mozga izuzetno su bogate holesterolom. Na primer, 100 g pileće jetre sadrži čak 564 mg holesterola. Iako su hranljive, preporučuje se da se ograniči unos iznutrica na jednom mesečno.

Škampi i morski plodovi

Škampi i neki drugi morski plodovi takođe sadrže dosta holesterola. 100 g škampa ima oko 195 mg holesterola. Međutim, morski plodovi su bogati omega-3 masnim kiselinama koje su korisne za zdravlje srca, pa se preporučuje njihovo umereno konzumiranje.

Puter i kisela pavlaka

Mlečni proizvodi s visokim udelom masti poput putera i kisele pavlake sadrže značajne količine holesterola. Jedna kašika putera ima oko 30 mg holesterola. Bolje je koristiti biljne margarine ili maslinovo ulje kao zamenu.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading