Ishrana bogata hranljivim materijama, poput voća, može pomoći u održavanju zdravlja katdiovaskularnog sistema. Prema kardiologu dr Baskaru Semiti, određene vrste voća pomažu u čišćenju krvnih sudova od masnih naslaga, poput holesterola i triglicerida. On preporučuje ove tri voćke za smanjenje rizika od bolesti srca.
Citrusno voće
Citrusno voće, poput pomorandži i limuna, bogato je vitaminom C, koji štiti ćelije od oštećenja. "Vitamin C igra ključnu ulogu u sprečavanju stvaranja plaka na krvnim sudovima", objašnjava kardiolog. Redovno konzumiranje pomorandži, grejpfruta, limuna može pomoći u očuvanju zdravlja arterija.
Nar
Dokazano je da nar poboljšavaju protok krvi i potencijalno smanjuje nakupljanje masnih naslaga na krvnim sudovima. "Nar može pomoći u poboljšanju protoka krvi, opuštanjem arterija i smanjenjem rizika od ateroskleroze", objašnjava kardiolog.
Borovnice
Posebno su bogate antioksidantima koji pomažu u zaštiti arterija od oksidativnog stresa i upala. "Oksidativni stres je jedan od ključnih faktora za stvaranje plaka u arterijama", kaže kardiolog za „She Finds“. Uključivanje borovnica i drugog bobičastog voća u ishranu može pomoći u smanjenju tog stresa, čime se poboljšava zdravlje srca.
Važno je zapamtiti da održavanje zdravlja srca, osim uravnotežene ishrane, zahteva i promene u životnom stilu, poput redovnog vežbanja, smanjivanja stresa i izbegavanja štetnih navika, poput pušenja.
Bonus video: