Zašto bi trebalo jesti tamnu čokoladu svaki dan? Nutricionistkinja dala savet zlata vredan, a tiče se vašeg srca

Izvor: Tatjana Badarević Vesti 01.10.2024 21:20 0

Postoji mnogo razloga zašto biste tamnu čokoladu trebali da uključite u svoju ishranu

tamna čokolada

Shutterstock

 

Naučnici su istražili oko 380 hemijskih materija u kakau, a među njima su fenoli - fitohemikalije sa brojnim antioksidativnim svojstvima, kaže nutricionistkinja Laura Parada za Glamour.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

img

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

img

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

"Štaviše, u nekim studijama je primećeno da čisti kakao sadrži puno veće nivoe fenola i ima veću antioksidativnu aktivnost od crnog i zelenog čaja."

Postoji pet ključnih dobrobiti za zdravlje koje krije tamna čokolada. "Tamna čokolada poboljšava kognitivne sposobnosti kroz bolju oksigenaciju mozga," kaže Parada. Ova čokolada je i snažan antioksidans. Tamna čokolada ima protivpalna svojstva. Može pomoći u snižavanju holesterola. "Mnoge studije potvrđuju da konzumiranje kakaa može koristiti kardiovaskularnom zdravlju snižavanjem krvnog pritiska, povećanjem elastičnosti krvnih sudova i smanjenjem LDL holesterola, pomažući u borbi protiv dijabetesa smanjenjem insulinske rezistencije i drugih upalnih procesa," objašnjava Parada.

tamna čokolada

Shutterstock

 

 

Tamna čokolada može delovati kao stimulans. "Osim toga, kakao sadrži minerale poput magnezijuma, bakra i gvožđa, ali i kofein, iako u manjim količinama nego kafa, što takođe daje stimulativna svojstva," dodaje Parada. Predlaže da obratite pažnju na čokoladu s udelom kakaa od 75% ili više. Imajte na umu da većina standardnih čokolada sadrži manje od 40%, pa je važno proveriti etiketu. "Određene čokolade, čak i ako sadrže visok procenat kakaa, takođe mogu uključivati druge vrste sastojaka koje ne želimo, poput zaslađivača, aroma ili visokih nivoa šećera." Koristite tamnu čokoladu u komadićima u domaćim palačinkama ili je jedite s orašastim plodovima kao zdrav međuobrok. Naravno, važno je konzumirati je umereno, ne više od 30 grama čokolade (s više od 75% kakaa) dnevno.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)