Doktor upozorava: Ako imate neki od ovih simptoma, odmah idite kod lekara, ugrožen je važan organ!

Vesti 01.10.2024 13:05 0

Kako da znate kada nešto nije u redu s jednim od najvećih i najvažnijih organa u telu?

žena

Shutterstock

Jetra je najveći unutrašnji organ u telu, odgovorna je za mnogo toga. Reguliše zgrušavanje krvi, uklanja toksine poput alkohola iz krvotoka, pomaže u proizvodnji žuči i još mnogo toga. Ali, jetra se može oštetiti i imati smanjen rad zbog bolesti ili životnih navika.

Prema gastroenterologu dr Daglasu Vejnu, ponekad se simptomi bolesti jetre vide odmah, ali ne uvek, piše „Huff Post“. Obično se ne pojavljuju sve dok ne dođe do značajnog oštećenja jetre. Ovo su najčešći simptomi bolesti jetre.

Žuta koža ili oči

Simptom bolesti jetre su žute beloočnice ili koža, poznato kao žutica. To se događa kada postoji višak bilirubina, pigmenta koji se stvara tokom prirodne razgradnje crvenih krvnih zrnaca. Bilirubin se obrađuje u jetri i uklanja iz tela, ali prevelika količina može uzrokovati žuticu i ukazivati ​​na probleme s jetrom.

Lako stvaranje modrica

Ljudi s oštećenjem jetre mogu lako dobiti modrice ili krvariti kada su povređeni. To se događa jer jetra proizvodi proteine ​​koji su krvi potrebni za zgrušavanje, pa kada jetra ne radi dobro, lako ste skloni krvarenju.

Tamna mokraća

Tamna boja mokraće ne zabrinjava ljude, a obično je pokazatelj da treba piti više vode. Ali, takođe je tipično za ljude s bolestima jetre. To je zbog nakupljanja bilirubina, koji može promeniti urin u tamnonarandžastu ili smeđu boju. Ako pijete normalno vodu i još uvek primećujete probleme s bojom urina, to bi mogao biti znak da se nešto drugo događa.

Oticanje nogu i stomaka

Možda ne povezujete ovo s problemima jetre, ali oticanje nogu i stopala potencijalno može značiti da nešto nije u redu. Ovo je posebno istinito kada imate cirozu koja usporava protok krvi kroz jetru i povećava pritisak u veni koja dovodi krv kroz organ. Pritisak u ovoj veni, poznatoj kao portalna vena, može uzrokovati nakupljanje tečnosti u nogama i stomaku.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading