Dva omiljena sosa, koja mnogi ljudi jedu svakog dana, koristeći ih kao priloge za sendviče, salate, roštilj i druga jela, mogu da naštete zdravlju. Majonez i kečap imaju mnogo kalorija, nezdravih masnoća, šećera i soli. Dijetolog Liza Ričards i doktor Erik Netkin objasnili su zašto su majonez i kečap štetni ako se često jedu i u velikim količinama.
Majonez
Doktor upozorava da je tradicionalan majonez na bazi jaja pun zasićenih masti koje stvaraju holesterol i zapušavaju krvne sudove, a štetan je i za jetru. Dok jetra radi na filtriranju viška masnoće i toksina iz majoneza, može postati opterećena. Iako je majonez koji je napravljen od zdravih ulja, poput maslinovog, možda bolja opcija, ipak je najbolje jesti ga u umerenim količinama, savetuje doktor za „She finds“.
Kečap
"Kečap je pun šećera, obično u obliku kukuruznog sirupa s velikom količinom fruktoze", kaže nutricionista. Preterano i redovno konzumiranje kečapa može doprineti insulinskoj rezistenciji i gojenju. To ima negativne posledice na zdravlje srca i krvnih sudova.
Bonus video: