Voće koje smanjuje rizik od demencije: Pamćenje će poboljšati samo pola šoljice dnevno

Vesti 29.09.2024 15:44 0

Doktor preporučuje svakodnevnu konzumaciju jedne vrste voća za bolje pamćenje.

žena

Shutterstock

Demencija i Alchajmerova bolest sve su češći među starijom populacijom, a reč je o oštećenju pamćenja, ali i drugih intelektualnih sposobnosti. Stručnjak je otkrio da konzumiranje jedne voćke može pomoći pri smanjenju rizika od demencije.

Plave bobice za zdrav mozak

Prema mišljenju doktora Emera Meksvinija, kozumiranje veće količine borovnica može poboljšati sposobnost pamćenja. Smatra se da pola šoljice dnevno pomaže zdravlju mozga. "Borovnice su bogate antioksidantima, posebno antocijaninima, koji pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale. To su dva faktora povezana s padom kognitivnih sposobnosti", objasnio je doktor za „The Sun“. Redovno uvođenje borovnica u ishranu utiče na poboljšanu funkciju mozga, zadržavanje pamćenja i rizik od bolesti povezanih sa starenjem, poput demencije.

Studija potvrdila značaj borovnica

Ovo nije prvi put da se borovnice povezuju s manjim rizikom od pojave demencije, s obzirom na to da je studija Univerziteta u Sinsinatiju otkrila da konzumoranje ovog bobičastog voća u pedesetim godinama pomaže pri zadržavanju pamćenja. Naučnici su ispitali 33 osobe u pedesetim i polovina je jela borovnice, a kod njih se nakon toga pokazalo značajnije poboljšanje veština pamćenja.

Bonus video:

 

@najzena.rs Svekrva napravila spisak obaveza za snaju! Ljudi se krste od šoka #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #viralvideo #viraltiktok #foryoupage ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading