Namirnice za dobro pamćenje: Ova hrana smanjuje rizik za dobijanje demencije čak 31 odsto!

Vesti 28.08.2024 11:40 0

Istraživanja su pokazala da postoji kritična vezu između hrane koju jedemo i zdravlja mozga.

hrana

Shutterstock

Nova studija naglašava snažan uticaj ishrane na zdravlje mozga, otkrivajući da redovno konzumiranje protivupalnih namirnica može smanjiti rizik od demencije za impresivnih 31 odsto. Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima ne samo da se bori protiv upala, već podržava kognitivne funkcije poboljšanjem protoka krvi, smanjenjem oksidativnog stresa i negujući moždane ćelije.

Kako hrana utiče na demenciju

Studija koja je prošle nedelje objavljena u časopisu „JAMA Network Open“, navodi da je to vidljivo čak i kod osoba kojima su već dijagnostikovane bolesti, poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca ili moždanog udara. Ebigejl Dav, autorka studije je rekla: "Praćenje antiinflamatorne dijete je povezano sa manjim rizikom od demencije, čak i među ljudima s kardiometaboličkim bolestima koji već su pod povećanim rizikom od demencije".

Šta da jedete da sprečite demenciju

Hrana koja podstiče upale u telu je prerađeno meso, prerađeni ugljeni hidrati, slatke grickalice i hrana bogata nezdravim mastima, kao što su trans i zasićene masti. Nasuprot tome, protivupalna ishrana uključuje:

1. voće i povrća

2. intergalne žitarice

3. orašaste plodove

4. semenke

5. zdrave masti (maslinovo ulje i masna riba).

Ove namirnice su bogate antioksidantima, vlaknima i esencijalnim nutrijentima koji podržavaju celokupno zdravlje i bore se protiv upala na ćelijskom nivou.

Bonus video:

 

@najzena.rs Marku zamalo da odseku ruku zbog ujeda insekta #fyp #fy #fypシ #foryoupage #viral #viralvideo #viraltiktok #fypシ゚viral @Marko Kovacevic ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading