Nova studija naglašava snažan uticaj ishrane na zdravlje mozga, otkrivajući da redovno konzumiranje protivupalnih namirnica može smanjiti rizik od demencije za impresivnih 31 odsto. Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima ne samo da se bori protiv upala, već podržava kognitivne funkcije poboljšanjem protoka krvi, smanjenjem oksidativnog stresa i negujući moždane ćelije.
Kako hrana utiče na demenciju
Studija koja je prošle nedelje objavljena u časopisu „JAMA Network Open“, navodi da je to vidljivo čak i kod osoba kojima su već dijagnostikovane bolesti, poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca ili moždanog udara. Ebigejl Dav, autorka studije je rekla: "Praćenje antiinflamatorne dijete je povezano sa manjim rizikom od demencije, čak i među ljudima s kardiometaboličkim bolestima koji već su pod povećanim rizikom od demencije".
Šta da jedete da sprečite demenciju
Hrana koja podstiče upale u telu je prerađeno meso, prerađeni ugljeni hidrati, slatke grickalice i hrana bogata nezdravim mastima, kao što su trans i zasićene masti. Nasuprot tome, protivupalna ishrana uključuje:
1. voće i povrća
2. intergalne žitarice
3. orašaste plodove
4. semenke
5. zdrave masti (maslinovo ulje i masna riba).
Ove namirnice su bogate antioksidantima, vlaknima i esencijalnim nutrijentima koji podržavaju celokupno zdravlje i bore se protiv upala na ćelijskom nivou.
Bonus video: