Dodajte 2 sastojka u jaja da izoštrite pamćenje: Tako se čuva zdravlje mozga posle 50. godine

Vesti 27.10.2024 14:34 0

S godinama neki ljudi imaju slabije pamćenje, ali ono može da se sačuva, između ostalog, i pravilnom ishranom.

Jaja

Shutterstock

U kasnijim godinama života se javlja lošija koncentracija i pamćenje, ali se na ova stanja može uticati na više načina, a jedan od najboljih je ishranom. Određene namirnice, koje verovatno jedete svakodnevno, mogu pomoći u održavanju zdravije kognitivne funkcije. Neuronaučnik Patricija Granek je za „She Finds“ izdvojila dve odlične namirnice koje možete dodati u jaja, posebno nakon 50. godine, kako biste smanjili moždanu maglu i izoštrili pamćenje.

Brokoli

Ovo zeleno povrće obiluje širokim rasponom esencijalnih hranljivih sastojaka, uključujući antioksidante i vitamin K. Istraživanja su pokazala da antioksidanti smanjuju oksidativni stres, koji je povezan s padom kognitivnih sposobnosti s godinama. Vitamin K ključan je za podršku zdravlju mozga i kognitivnoj funkciji.

Čia semenke

Čia semenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno alfa-linolenskom kiselinom (ALA). Dr Granek ističe važnost omega-3 za zdravlje mozga, posebno u kasnijim godinama života. "Omega-3 masne kiseline doprinose održavanju normalne funkcije mozga, a studije sugerišu vezu između nivoa omega-3 i poboljšane memorije te kognitivnih performansi kod starijih odraslih osoba", tvrdi ona. Dodavanje čia semenki u ishranu može biti dobar izvor esencijalnih masnih kiselina, što potencijalno pomaže u očuvanju kognitivnih sposobnosti i poboljšanju memorije.

Kako da ih dodate u jaja

Napravite kajganu s brokolijem i čia semenkama. Naseckajte malo brokolija i pržite u tiganju dok ne omekša. U posudi umutite 2-3 jaja i dodajte 1-2 kašike čia semenki. Smesu jaja prelijte preko brokolija i pržite lagano mešajući, dok se jaja ne isprže. Za dodatni ukus posolite.

.

Video:

 

@najzena.rs Neka nam se smeju, mi uživamo! Beograđanke u penziji igraju balet prvi put u životu! #najžena #žena #viral #viralvideos #fypシ゚ #viraltiktok #fyp #foryoupage #zena ♬ original sound - Najzena.rs

 

.

 

Komentari (0)
Loading