ELIKSIR ZDRAVLJA NAŠIH PREDAKA Dr Perišić dao recept za kapitalni zimski antioksidans

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 01.11.2024 16:17 0

Jednostavan napitak, blago kiselkastog ukusa koji osvežava, poznat u narodu od imenom vodnjika

vodnjika

Printscreen/Instagram

Vodnjika je jedan je od najvažanijih napitaka zimi, jer efektivno štiti od virusa, gripa i prehlada. Koriste je i kod problema sa mokrenjem, probavom, iskašljavanjem, ubrzava metabolizam.

Jednostavan napitak, blago kiselkastog ukusa koji osvežava, poznat u narodu od imenom vodnjika, prava je "bomba" za imunitet. Njega preporučuje dr Vojislav Perišić, kao odličnu zaštitu protiv bolesti.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

"Voće je prepuno antioksidanasa", objasnio je popularni dr Voja u jutarnjem programu TV Prve. Antioksidansi su značajni zato što pomažu organizmu u borbi protiv prokancerogenih materija. Zato je vodnjika dragocen dar prirode koji ćete napraviti veoma lako.

Potrebno vam je 5 kg divljih jabuka, 5 kg krušaka i 4 kg pomešanih plodova: drenjina, šipaka i gloga. Stavite voće u bure i sipajte dovoljno vode da voće ogrezne. Ostavite da stoji pokriveno tri nedelje, a zatim možete da počnete da pijete napitak. Koliko tečnosti potrošite, toliko možete i da nadoknadite, dolivajući svežu vodu. 

Dr Perišić preporučuje i da se u napitak doda malo meda ili šećera ako deca odbijaju da ga piju. "Male količine meda neće smetati, naprotiv, ta energija dobro dođe, pogotovo ujutru", kaže dr Voja. On savetuje i da se u jesen jede dosta pečene bundeve koju možete, takođe, preliti medom. 

"Bundeva je odlična i za pravljenje napitka, samo je izmiksajte skuvanu. Dodajte i ovde sok od jabuke, jer je on, takođe, prepoun antioksidanata, a poboljšava ukus napitka", preporučuje poznati gastroenterolog.

Komentari (0)