Nutricionista savetuje: Izbegavajte ovih 9 namirnica nakon 18 sati, paklene su za organizam

Vesti 28.09.2024 20:04 0

Konzumiranje hrane kasno uveče zato nikada nije dobra ideja...

Žena

Antonio Guillem Fernandez / Panthermedia / Profimedia

Svaka zemlja ima svoje tradicije: tako se u Danskoj, Norveškoj i Finskoj večera u 17:00 ili 18:00, dok u Španiji, Grčkoj i južnoj Italiji večernji obrok, posebno leti, može da počne i nakon 22:00. Prema stručnjacima, nordijske zemlje su u pravu: hrana nakon 18 časova poslepodne ne donosi koristi ni našem zdravlju ni našoj liniji.

„Brzina kojom telo probavlja hranu i metabolizuje hranjive materije ne usporava drastično kada sat pokaže određeno vreme. Međutim, za većinu nas nivo fizičke aktivnosti se smanjuje uveče, što utiče na efektnost sagorevanja kalorija. Osim toga, neka istraživanja sugerišu da kasno večernje jedenje može da poremet cirkadijalne ritmove, utičući na metaboličke procese i da je završavanje poslednjeg obroka ranije poželjnije i za kontrolu težine, i za san i dugovečnost“, kaže Rouz Ferguson, nutricionistkinja, stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, voditeljka podkasta i autorka knjiga ,,Juice i Juice + Nourish".

žena

Shutterstock

 

Konzumiranje hrane kasno uveče zato nikada nije dobra ideja. I dok je uključivanje širokog raspona namirnica u našu ishranu ključno za unos raznolikih hranjivih materija, neka hrana konzumirana nakon 18 sati poslepodne može se pokazati pravim opterećenjem za naš probavni sistem. Uz to, može ometati naše noći i povećati opseg struka zbog dodatnih nepotrošenih kalorija. Ukratko, neka specifična hrana i određene kategorije namirnica nakon zalaska sunca postaju pravi tabu.

Evo 9 namirnica koje ne treba jesti uveče nakon 18 sati ako želite da ostanete u formi, da imate lakše večeri i mirnije noći.

1. Masni i zreli sirevi

Gorgonzola, taleggio, mascarpone, brie, camembert: užitak za zavisnike od sira, ali teret za probavni sistem (bogati su zasićenim mastima), kojem može trebati do 5 sati da ih svari. Uveče radije birajte sveže i nemasne sireve poput kravljeg sira, zrnatog sira ili svežeg mekog sira.

2. Masno meso

Ako su veliki odrezak ili hamburger glavni deo vašeg večernjeg menija, razmislite ponovo: masno meso je teško za varanje i može nas opteretiti i uzrokovati nesanicu. Radije birajte nemasno meso poput piletine ili ćuretine, male porcije mahunarki ili jaja.

3. Pržena hrana

Pržena hrana poznata je po tome da može da ostane u želucu i uzrokuje razne neprijatne probavne smetnje (poput gorušice ili refluksa) koje mogu vaše veče ili noć da pretvore u noćnu moru. Odaberite blaže metode kuvanja poput pečenja u rerni ili na pari. I zaboravite na pržene krompiriće.

4. Ljuta hrana

„Začinjena hrana ne samo da može uzrokovati probavne smetnje, već i povećati telesnu temperaturu, otežavajući uspavljivanje“, kaže Rouz Ferguson. Izbegavajte biber i ljute papričice, a umesto toga začinite svoja večernja jela aromatičnim biljem poput peršuna, žalfije, origana, ruzmarina i bosiljka.

5. Kupus i kelj

Bogati korisnim hranjivim materijama, kupus i kelj zahtevaju mnogo vremena za asimilaciju: do 5 sati. Brokoli, prokelj i karfiol takođe trebaju dugo vremena za probavu i mogu uzrokovati nadutost. Jedite ih, ali ne uveče.

6. Ribe u ulju

Masne ribe (losos, haringa, skuša) zahtevaju više probave od belih riba. Ako su još i u ulju, napor našeg probavnog sistema se udvostručuje. Izbegavajte ih uveče i umesto toga odaberite filete bele ribe (čak i smrznute) poput bakalara ili oslića.

7. Sladoledi (i drugi slatkiši)

Prava šećerna bomba, sladoledi pružaju visoku količinu kalorija koje, osim ako ne idemo da plešemo, ne sagorevamo. Uz to, šećeri uzrokuju skokove glukoze u krvi. Izbegavajte kornete i kupove, a odlučite se za sorbete bez šećera (ili još bolje, sveže sezonsko voće).

8. Čokolada

Loše vesti za „čokoholičare“: čokolada sadrži stimulativne materije koje nas mogu držati budnima. Ako je čokolada mlečna, bogata je mastima i opterećuje jetru. „Čokolada ne samo da sadrži kofein, već i teobromin, još jedan stimulans koji može da poveća srčani ritam i ometa san“, potvrđuje Rouz Ferguson. Zamenite je tamnom čokoladom bez šećera.

9. Salata

Ali kako, reći ćete, salata je super zdrava! Međutim, sastoji se od raznog sirovog povrća koje je teško svariti, a uveče kada probava može da bude sporija zbog neaktivnosti, može da počne da se fermentiše već u želucu, uzrokujući nadutost i isprekidan san. Ostavite velike salate za vreme ručka, prenosi Vogue

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading