Deluju bezopasno, a razaraju organizam: Evo koji su prvi znaci dijabetesa koje ne smete ignorisati

Slobodanka Ćorić Vesti 27.09.2024 12:25 0

Jedan od najranijih simptoma koji se može pojaviti je zamućen vid

Dijabetes

Shutterstock

Dijabetes tipa 2 je hronična bolest koja nastaje kada pankreas ne proizvodi dovoljno insulina ili telo postaje otporno na insulin.

Ovaj hormon je ključan za regulaciju nivoa šećera u krvi, a ukoliko ga nema u dovoljnoj količini, dolazi do nakupljanja glukoze u cirkulaciji, što može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

Iako se dijabetes tipa 2 može činiti kao bezopasno stanje, s vremenom može ozbiljno narušiti funkcije organizma. Povišeni nivo šećera u krvi može izazvati komplikacije kao što su kardiovaskularne bolesti, oštećenje bubrega, neuropatija i, što je posebno značajno, oštećenje vida.

Znakovi i simptomi

Jedan od najranijih simptoma koji se može pojaviti je zamućen vid. Ovo stanje, poznato kao dijabetesna retinopatija, nastaje usled oštećenja krvnih sudova u mrežnjači oka. S vremenom, nakupljanje tečnosti može dovesti do zamućenja vida, smanjenog fokusa i, u težim slučajevima, do gubitka vida.

Kod većine pacijenata, simptomi se razvijaju postepeno, pa je ključno obratiti pažnju na promene u vidu. Ako zamućen vid traje više od nekoliko dana, važno je potražiti stručnu pomoć.

Uzroci i faktori rizika

Dijabetes tipa 2 često je povezan s genetskim predispozicijama, prekomernom telesnom težinom, fizičkom neaktivnošću i nezdravim životnim navikama. Stres, nezdrava ishrana bogata šećerom i procesuiranim namirnicama, kao i visoki nivo holesterola i hipertenzija, dodatno povećavaju rizik od razvoja ove bolesti.

Važno je naglasiti da zamućen vid nije isključivo posledica dijabetesa. Mogući uzroci uključuju suve oči, astigmatizam, katarakte, glaukom, kao i različite infekcije ili upalne procese. Svaki od ovih stanja zahteva poseban pristup i lečenje.

Značaj ranog otkrivanja

Redovne provere zdravlja su ključne. Svaka osoba, posebno ona sa rizikom od dijabetesa, treba da se redovno testira na nivo šećera u krvi, prenosi Krstarica. Takođe, očne preglede treba obavljati barem jednom godišnje kako bi se na vreme otkrile moguće promene u vidu.

Uzimajući u obzir sve navedeno, važno je slušati signale koje telo šalje i ne ignorisati simptome. Pravovremena intervencija može značajno poboljšati kvalitet života i smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija.

 

@najzena.rs Koja je to najskuplja stvar koju imate u garderoberu? #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #jelenakarleuša @karleusasuperstar ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading