Kako smanjiti rizik od raka debelog creva? Evo koje namirnice treba da izbegavate

Slobodanka Ćorić Vesti 16.09.2024 13:25 0

Promene u učestalosti stolice, njen oblik (izmene između zatvora i proliva), tragovi krvi u stolici koji se pojavljuju s vremena na vreme, hronični umor, gubitak telesne težine i opšta slabost su znakovi da što pre treba da posetite lekara

doktor

Shutterstock

Istraživanja su pokazala da pretilost i aditivi u nekim namirnicama povećavaju rizik od razvoja ovog opasnog karcinoma. Rak debelog creva u Hrvatskoj je najčešće novodijagnostikovani rak i drugi najčešći uzrok smrti od raka, prema podacima koji su nedavno izneti povodom Mesece svesti o raku debelog creva.

Češći je kod starijih osoba, ali petina novoobolelih je mlađa od 60 godina. Ove brojke naglašavaju izuzetnu važnost prevencije i ranog otkrivanja raka.

Dijeta za prevenciju raka: Smanjite rizik od bolesti prehranom

Rezultati proučavanja tri studije sprovedene nad oko 200.000 pacijenata u Americi pokazali su povezanost između raka i hrane. Oko 46.000 ispitanika bili su muškarci. Svi su ispitivani o svojoj ishrani svakih četiri godine, pri čemu je posebno važan bio odgovor na pitanje koliko jedu procesuirane hrane.

Kada su naučnici proverili ispitanike nakon 25 godina, otkrili su da 1294 muškaraca i 1922 žene imaju dijagnozu raka debelog creva. Takođe su otkrili da muškarci koji konzumiraju puno više procesuirane hrane imaju 29 posto veću verovatnoću da će oboleti od raka debelog creva.

Da su rezultati ove studije veoma značajni, potvrdila je i dr Radhika Smith iz Wašingtona, koja je dodala da postoji povezanost između pretilosti i raka creva. Objasnila je da veoma procesuirana hrana može uticati na razvoj raka zbog štetnih i potencijalno kancerogenih sastojaka prisutnih u tim namirnicama.

Takvim namirnicama dodaju se aditivi i konzervansi koji su poznati kao kancerogeni. Neki od aditiva nisu direktno povezani sa razvojem raka debelog creva, ali s obzirom na porast broja obolelih mladih pacijenata, moramo razmišljati i o nepoznatim faktorima u hrani koju konzumiramo, navodi dr. Smith.

Kako prepoznati opasne simptome?

Promene u učestalosti stolice, njen oblik (izmene između zatvora i proliva), tragovi krvi u stolici koji se pojavljuju s vremena na vreme, hronični umor, gubitak telesne težine i opšta slabost su znakovi da što pre treba da posetite lekara.

Nažalost, kada se simptomi pojave, bolest je često već uznapredovala, pa je ključno raditi na prevenciji. Od 2008. godine u Hrvatskoj se sprovodi Nacionalni program probira na kolorektalni karcinom, čiji su nositelji Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Komentari (0)
Loading